Onderzoek naar Paarlberg-relatie

Het onderzoek naar de van fraude verdachte VVD-politicus Sjoerd S. concentreert zich op transacties tussen hem en vastgoedhandelaar Jan-Dirk Paarlberg. Sjoerd S. zou samen met Paarlberg valse aktes hebben opgesteld van vastgoedtransacties in de provincie Utrecht.

De advocaat van Paarlberg bevestigt dat hij contact heeft gehad met het Openbaar Ministerie over het onderzoek naar Sjoerd S. Op de vraag of Paarlberg is gehoord in dat onderzoek wil Paarlbergs advocaat niet ingaan. Sjoerd S. is niet bereikbaar voor commentaar.

S. heeft afgelopen maand drie dagen vastgezeten. Hij wordt verdacht van valsheid in geschrifte en het aannemen van steekpenningen. Die verdenking was voor hem aanleiding om zijn positie als fractievoorzitter van de VVD in Provinciale Staten van Utrecht op te geven.

Het functioneel parket van het Openbaar Ministerie in Den Haag, belast met financiële fraudezaken, bevestigt dat recentelijk een harde schijf van een van de computers van Sjoerd S. is gevonden in de rivier de Vecht. S. heeft bekend dat hij deze schijf voor zijn arrestatie in het water heeft gegooid.

Naast zijn positie in de provinciale politiek heeft Sjoerd S. jarenlang deel uitgemaakt van de gemeenteraad in Maarssen. Als wethouder van deze gemeente raakte Sjoerd S. in opspraak nadat hij namens Jan-Dirk Paarlberg had bemiddeld bij de aankoop van een stuk grond achter Paarlbergs woning in Maarssen. Om die reden trad S. in 2005 terug uit de gemeentepolitiek van Maarsen.

Het lijkt erop dat de verdenking tegen Sjoerd S. een direct gevolg is van een langlopend justitieel onderzoek naar Paarlberg. De vastgoedhandelaar wordt door justitie gezien als een handlanger van Willem Holleeder bij de afpersing van Willem Endstra. Paarlberg zou voor de Heinekenontvoerder afpersingsgeld hebben weggesluisd. Paarlberg wordt daarvoor met twee andere verdachten vervolgd: David Beesemer en Ad van T.

Rectificatie / Gerectificeerd

Het artikel Onderzoek naar Paarlberg -relatie (5 februari, pagina 3) wekt de suggestie dat Jan-Dirk Paarlberg en VVD-politicus Sjoerd S. worden verdacht van valsheid in geschrifte. De verdenking betreft niet Paarlberg , volgens diens advocaat. Het onderzoek richt zich op S., wegens opmaken van een valse akte met betrekking tot een transactie tussen S. en Paarlberg .