Nieuwkomer Stevens ziet HSV in slotfase verliezen

Drie trainers in de Bundesliga maakten dit weekeinde hun debuut. Voor Huub Stevens van HSV werd het direct zijn eerste nederlaag.

Huub Stevens (53) heeft zijn debuut als trainer van Hamburger SV geen luister bij kunnen zetten. De Limburger, die afgelopen vrijdag pas een akkoord bereikte met de Duitse voetbalclub, zag zaterdag vanaf de bank zijn elftal in de slotseconden verliezen van thuisploeg Hertha BSC: 2-1. Door de nederlaag blijft HSV op de laatste plek in de Bundesliga staan.

De nederlaag markeerde een hectische week voor Stevens die haastig afscheid nam van Roda JC. De oefenmeester werd afgelopen donderdag benaderd door HSV om de ontslagen coach Thomas Doll op te volgen. De overgang van Stevens van Roda JC naar HSV werd binnen één dag bezegeld. „Het is jammer dat we verloren hebben, maar ik denk dat HSV genoeg kwaliteit bezit om niet te degraderen”, concludeerde hij.

In het verleden werkte de coach bij Schalke 04, Hertha BSC en FC Köln. Met Schalke won hij in 1997 de UEFA Cup en in 2001 en 2002 de Duitse beker. Bij Hertha BSC moest hij vertrekken wegens teleurstellende resultaten, met FC Köln werd hij in 2005 kampioen in de tweede Bundesliga, de op één na hoogste voetbalklasse.

In Berlijn leek Stevens te genieten van het circus dat Bundesliga heet. Bovendien blijft HSV, ondanks de zwakke prestaties, een club met mogelijkheden. Waar Roda een begroting heeft van 12 miljoen euro, is het budget van de club uit Hamburg bijna vijf keer zo hoog.

HSV trad aan met de Nederlanders Rafael van der Vaart, Nigel de Jong en Joris Mathijsen. Waar de eerste bij vlagen zijn klasse etaleerde, konden de andere twee niet aantonen waarom ze door bondscoach Van Basten zijn geselecteerd voor het oefenduel met Rusland van deze week. De slordig spelende De Jong veroorzaakte een strafschop die door Pantelic werd gemist. Het felle HSV kwam op voorsprong via Alexander Laas, waarna Hertha in de slotfase tweemaal wist te scoren.

„Verliezen in de laatste minuut doet altijd pijn, maar dit soort zaken gebeurt meestal bij ploegen die onderaan staan”, zei een teleurgestelde Stevens, tijdens het duel fanatiek gebarend langs de kant en continu schrijvend in zijn aantekeningenboekje. „Of ik invloed heb kunnen uitoefenen op de ploeg? Dat lijkt me erg lastig als je één dag in dienst bent. Ik ben op de bank gaan zitten om de spelers te steunen.” Op de vraag of hij zich geen tweede keus voelt na het afhaken van Magath: „In het voetbal bestaat geen tweede keus. Ik ben nu trainer van HSV, dat is het belangrijkste.”

Stevens was dit weekeinde niet de enige Nederlander die als trainer in de Bundesliga aan de slag ging. Jos Luhukay werd vorige week aangesteld als hoofdtrainer bij Borussia Mönchengladbach, nadat Jupp Heynckes zijn ontslag indiende. De ploeg van Luhukay, die als assistent van Heynckes actief was, zegevierde op bezoek bij middenmoter Arminia Bielefeld: 0-2. Een dag na de zege werd bekend dat Luhukay, oud-speler van VVV en RKC, in elk geval het seizoen bij Borussia afmaakt. „We hebben het volste vertrouwen in Jos Luhukay en willen met hem het lijfsbehoud veiligstellen”, aldus technisch directeur Peter Pander op de website.

Bij Bayern München zat Ottmar Hitzfeld zaterdag voor het eerst op de bank als hoofdverantwoordelijke, na het vertrek van Magath. Hitzfeld, tot 2004 al actief bij Bayern, kende een ongelukkige start: de regerend kampioen ging met 3-0 onderuit bij 1. FC Nürnberg.

    • Marcel Abrahams