Nederlaag PSV brengt spanning terug in de competitie

Louis van Gaal wint met AZ in Eindhoven de prestigestrijd tegen Ronald Koeman en PSV.

De trainers schudden elkaar nog slechts uit beleefdheid de hand.

Vrienden zullen Ronald Koeman (43) en Louis van Gaal (55) niet snel meer worden. De trainers van PSV en AZ schudden elkaar zaterdagavond in het Philips Stadion slechts uit beleefdheid de hand. Een half jaar geleden voelde de handruk na een 1-3 zege het beste aan voor Koeman, dit keer was het Van Gaal die na een verrassende 2-3 overwinning de felicitaties in ontvangst mocht nemen. „We weten allemaal hoe we over elkaar denken”, stelde Koeman een uur na het topduel. „Als ik toch een trainer van een andere club moet feliciteren, geef ik liever mijn broer (Feyenoord-trainer Erwin Koeman, red.) een hand.”

PSV-AZ was behalve een ontmoeting tussen de koploper en de nummer drie van de eredivisie, ook een prestigestrijd tussen Koeman en Van Gaal. De animositeit tussen de twee trainers ontstond een paar jaar geleden toen beide oud-voetballers in dienst waren van Ajax. Hoofdtrainer Koeman kreeg in 2003 te maken met technisch directeur Van Gaal. Bij zijn aanstelling voerde de voormalige bondscoach direct de druk op. „Ik heb het altijd onzin gevonden: mensen die roepen dat een Nederlandse club nooit meer de Champions League kan winnen. Ik denk dat het wel kan”, stelde Van Gaal.

Nog geen jaar later ging hij tot woede van Koeman akkoord met de verkoop van Zlatan Ibrahimovic aan Juventus. De trainer stond er daarna op dat de clubleiding de ambities van de club zou matigen. Van Gaal trok vervolgens zijn conclusies. Pas in oktober vorig jaar reikten Koeman en Van Gaal voor het duel AZ-PSV elkaar weer de hand.

Koeman verliet Alkmaar destijds met een brede grijns op zijn gezicht. PSV had in het DSB-stadion opnieuw een lesje efficiënt voetballen gegeven aan het aanvallend ingestelde elftal van AZ. Nadat bondscoach Marco van Basten in december vorig jaar Van Gaal publiekelijk de les had gelezen vanwege enkele kritische opmerkingen in Sportweek, liet Koeman zich in het programma Holland Sport gelden. „Ik ben Van Gaal al langer beu”, waren de woorden van de oud-speler van FC Groningen, Ajax, PSV, Barcelona en Feyenoord.

Beide trainers zinden zaterdag op sportieve wraak. Het PSV van Koeman begon getergd aan het duel en na nog geen twee minuten had de thuisclub al op een 2-0 voorsprong kunnen staan. De verdediging van AZ wist inzetten van Alex en Timmy Simons ternauwernood te keren. Na 21 minuten had de formatie van Van Gaal geen antwoord op een prachtige aanval die via Jason Culina en Phillip Cocu voor de voeten belandde van Jefferson Farfán, die haalde doeltreffend uit. Koeman sprong juichend van de bank. Van Gaal zag op dat moment opnieuw angst in zijn ploeg sluipen. AZ had het geluk dat voor rust de 2-0 uitbleef.

Van Gaal vatte op geheel eigen wijze de eerste helft samen. „We durfden niet te voetballen. Als zij dan scoren uit hun eerste kans, dan moet je wat doen. En dat heb ik met het inbrengen van de aanvallers Nourdin Boukhari en Julian Jenner gedaan. In de tweede helft hebben we een spectaculaire wedstrijd gezien.”

De tweede helft was niet veel aantrekkelijker dan de eerste 45 minuten, maar na de pauze waren wel de rollen omgedraaid. Het elftal van Koeman liet zich terugdringen en had plots geen grip meer op het spel. Moussa Dembélé maakte in de 50ste minuut niet alleen de gelijkmaker, maar zorgde ook voor hoop bij AZ. Zeven minuten later sloeg de hoop om in geloof in eigen kunnen toen Jenner een hoekschop in één keer langs de blunderende Cocu en Gomes in het doel schoot. Nu was het Van Gaal die zijn eigen feestje vierde.

PSV toonde veerkracht. Opgezweept door het publiek ging de ploeg op zoek naar de gelijkmaker. Drie minuten na zijn fout was het Cocu zelf die de 2-2 achter de onzekere doelman Khalid Sinouh schoot. De thuisploeg leek alsnog een overwinning te gaan pakken. Mede door de hulp van scheidsrechter Eric Braamhaar, die verzuimde PSV een strafschop te geven, hield AZ stand. Het sierde Van Gaal dat hij twintig minuten voor tijd met Danny Koevermans nog een aanvaller bracht. Een gouden wissel. De spits schoot twee minuten voor het slotsignaal de 2-3 binnen. De eerste thuisnederlaag van PSV sinds december 2004 was een feit. AZ verkleinde de achterstand op de koploper tot zes punten.

Van Gaal: „Of de titelstrijd weer open is? Het zal de vraag zijn hoe PSV hiermee omgaat. Ze zijn niet gewend twee keer te verliezen. Nu moeten ze dat gaan managen. Het is afwachten of ze dat kunnen.” Koeman liet zich niet van zijn stuk brengen. „Chapeau voor AZ. Maar wij hadden meer recht op de overwinning. Of verliezen van Van Gaal extra pijn doet? Ach, we staan nu weer gelijk. Of nee, ik sta nog met 2-1 voor. Ik heb met Ajax ook eens van Barcelona gewonnen.” De rivaliteit tussen Koeman en Van Gaal is voorlopig niet voorbij.

    • Koen Greven