Nader bekeken

Li Jiao (34) is na Bettine Vriesekoop (1982, 1985) en Mirjam Hooman (1991) de derde Nederlandse tafeltennisster die de Europese Top Twaalf heeft gewonnen. Li Jiao was de afgelopen dagen in het Italiaanse Arezzo een klasse apart; in vijf wedstrijden stond ze slechts drie sets af.

De in het Chinese Qing Dao geboren en getogen Li Jiao komt sinds september 2004 voor Nederland uit. Haar internationale doorbraak werd in 2005 ingeluid, toen ze bij de Europese kampioenschappen een bronzen medaille won bij het damesenkelspel én de kwartfinale bij de mixed dubbels bereikte met haar partner Danny Heister. In hetzelfde jaar stond zij in de kwartfinales van het WK – een prestatie waarmee ze Vriesekoop (achtste finales) verrassend achter zich liet.

Li Jiao richt zich nu op de Olympische Spelen van 2008 in Peking. Zo’n evenement in haar geboorteland lijkt haar „prachtig”.