Na dood agent rolt er geen bal meer in Italië

De dood van een politieagent heeft Italië geschokt. Het land gruwt van de voetbalrellen. „Voetbal is geen levens waard”, zegt de minister.

De 38-jarige politieagent Filippo Raciti, die vrijdag omkwam door geweld van supporters, werd gisteren overgebracht naar de rouwkamer. Vandaag is hij is begraven. Foto AP The coffin of the Italian police officer Filippo Raciti is carried by his colleagues to Catania's police barracks for the funeral chamber, Sicily, Sunday, Feb. 4, 2007 . Raciti, 38, was killed when fans rioted Friday night at a soccer match between Sicilian sides Catania and Palermo. The Italian soccer federation postponed all league matches this weekend and canceled a friendly between world champion Italy and Romania on Wednesday, and said the suspension of games could be extended. Raciti's funeral is scheduled for Monday, Feb. 5. (AP Photo/TanoPress, Pecoraro) Associated Press

Rome, 5 febr. - De dood van een politieagent en de honderd gewonden vrijdagavond bij de voetbalrellen in Catania hebben Italië geschokt en aan het denken gezet. Nadat agent Filippo Raciti rond het middaguur, onder grote belangstelling en live verslagen door tv, is begraven, buigt de regering zich vandaag, met de voetbalfederatie en het Olympisch Comité, over de te nemen maatregelen.

„Supporters zullen geen voetbal meer zien rollen als ze zich niet beteren”, zei minister Giuliano Amato. „Ik stuur geen agenten meer naar deze stadions, als er niks verandert. Een voetbalwedstrijd is geen levens waard.” Ook premier Romano Prodi wil „radicale maatregelen”.

Na de euforie van deze zomer, toen Italië wereldkampioen werd, spreken de Italianen opnieuw schande van het voetbal, dat voor de zomer nog werd getroffen door omkoopschandalen. Uit een internetenquête van de Corriere della Sera blijkt dat 70 procent van de lezers het voetbal voor de rest van het seizoen wil stilleggen. Zelfs politieagenten hebben er genoeg van en dreigen dienst te weigeren. Ze zijn het beu om elk weekend voor een overwerkbonus van twintig euro met flessen en vuurwerk te worden bekogeld.

De voetbalfederatie en het Olympisch Comité hebben gisteren voorstellen gedaan die vandaag met de regering worden besproken. Gepleit wordt voor een Brits systeem met veel meer politie, snelrecht en strenge straffen. Ook denkt men aan een verbod om met publiek te spelen in stadions die niet aan de eisen voldoen. En dat zijn op dit moment op drie of vier na álle stadions. De rest heeft de maatregel van de vorige regering nog niet eens uitgevoerd. „Ze investeren liever in spelers”, aldus voetbalcommentator en ex-international Marco Tardelli.

De grote vraag is of de regering de snel groeiende druk van de grote en machtige voetbalclubs om het voetbal te hervatten kan weerstaan. De voorzitter van de profvoetbalbond Lega Calcio, Antonio Matarrese, noemde het gisteren al „overdreven” en „onverantwoordelijk” om te spreken over het lang stilleggen van het kampioenschap of over het achter gesloten deuren spelen van wedstrijden.

ItaliË ‘Rook, gloed, vuur: alsof we in oorlog zijn’

„De show moet doorgaan”, zo zei hij. „Want dit is een van de belangrijkste industrieën van het land.”

Nu iedereen dit weekend stoom heeft afgeblazen en er niet is gevoetbald in de professionele-, amateur- en jeugdcompetities, zullen de grote financiële belangen van de clubs en sponsors worden afgewogen tegen de maatschappelijke behoeften. Elke dag dat er niet wordt gevoetbald, kost clubs, sponsors, maar zelfs de staat veel geld. Het ministerie van Financiën haalt wekelijks 3,1 miljoen euro op aan belastinginkomsten dankzij het gokken op voetbalwedstrijden. En de toch al in een weinig florissante financiële situatie verkerende clubs kunnen de 10 à 20 procent van hun inkomsten die ze via de kaartverkoop binnen krijgen niet missen.

Welke maatregelen er ook zullen worden genomen, volgens minister Amato volstaan alleen repressieve ingrepen ter bescherming van de openbare orde niet. In een gepassioneerd interview met de krant la Repubblica toonde hij zich geschokt door het feit dat jongeren uren stenen hebben gegooid naar de politie. „Ontketende mannen, vervormd door een meedogenloze woede: rook, gloed, vuur: alsof we in oorlog zijn.” Waar is deze woede geboren, zo vraagt hij zich af. En waarom zijn stadions plekken geworden waar alles toegestaan is?

Volgens Amato is voetbal slechts een voorwendsel om uit je dak te gaan en zit er iets heel anders achter „dat zijn krankzinnigheid uitstort over het stadion, de nieuwe plek voor de moderne massacriminaliteit”.

Het feit dat een groot aantal van de 29 arrestanten minderjarigen zijn, baart hem zorgen. Steeds vaker zijn pubers betrokken bij geweldsdelicten. Daarom moeten volgens hem „bestuurders, politici, opvoeders en bisschoppen” in actie komen. „Laten we ons afvragen wat er geworden is van bepaalde buitenwijken, zoals Catania. Laten we het geweld aanpakken daar waar het ontstaat.”

Volgens Alfio Ferrara, de politieagent die naast de door een steen getroffen en overleden Filippo Raciti stond, gaat het al lang niet meer om supporters die elkaar bevechten. „Ze hebben het op ons, de politie gemunt.” Getuige de graffiti die in veel Italiaanse steden op de muren is verschenen, lijkt hij gelijk te hebben.

De dood van de agent wordt daarin toegejuicht. Mircho, AS Roma-fan en lid van de harde kern van ‘ultras’, denkt dat het sluiten van stadions zinloos is. „Supporters die willen knokken die doen het dan wel ergens anders.”

Ook hij zal zijn gedrag niet veranderen, zegt de fan van AS Roma: „Nee ik verander niet, dat zal ik absoluut nooit doen. Al ga ik niet voor de zware aanpak, maar voor de lichte confrontatie. Ik zal nooit vuurwerk gooien, en al zeker niet naar mensen met een familie. Zoiets doe je niet.”

Hij erkent dat hij tijdens de derby’s AS Roma-Lazio „ook wel contact heeft gehad” met de tegenstanders. „Dat hoort erbij als je een ultra bent. Dat is normaal.”

    • Bas Mesters