Moskou poetst pianoconcours op

Moskou, 5 FEBR. De dertiende editie van het Tsjaikovski pianoconcours in Moskou wordt 13 juni geopend met de ambitie om het verloren gegane prestige te herwinnen. Het concours, dat met Van Cliburn, Vladimir Ashkenazy, Mikhail Pletnev, Grigori Sokolov en Peter Donohoe beroemde laureaten heeft, moet volgens de Russische onderminister van cultuur Dmitri Amountz zijn oude belang in de internationale muziekwereld terugkrijgen. Daartoe is een budget beschikbaar van bijna zes miljoen dollar, bijna het dubbelde van de vorige aflevering in 2002. Organisator Konstantin Voribjev wil dat de stad Moskou zich tijdens het concours presenteert als het centrum van de muziek, door professionele musici en studenten te laten spelen in parken en in de grote straten. ”We dromen zelfs van een laureatenconcert op het kathedralenplein van het Kremlin.” 440 musici uit 35 landen hebben zich al ingeschreven, in totaal kunnen er 600 pianisten deelnemen.