Minister Roemenië moet opstappen

In Roemenië is vandaag minister van Buitenlandse Zaken Mihai Razvan Ungureanu afgetreden. Zijn stap wordt gezien als een overwinning voor premier Calin Tariceanu in zijn machtsstrijd met de Roemeense president, Traian Basescu.

Premier Tariceanu had vrijdag om het aftreden van de minister gevraagd, naar aanleiding van de arrestatie, in Irak, van twee Roemenen. Zij waren op 31 oktober vorig jaar door Amerikaanse militairen gearresteerd toen ze foto’s maakten van een Amerikaanse basis. Ze werden beschuldigd van spionage en pas vrijdag vrijgelaten. Minister Ungureanu had Tariceanu niet van de zaak op de hoogte gesteld, reden waarom de premier zijn aftreden eiste. „Het is de plicht van de regering Roemeense staatsburgers te beschermen, waar ze zich ook bevinden. De minister was verplicht me te informeren zodat ik maatregelen had kunnen nemen om [de twee arrestanten] te bevrijden”, aldus Tariceanu. Ungureanu brak gisteren een vakantie in het buitenland af en meldde vandaag de premier zijn ontslagbrief te sturen.

Waarnemers zien het opstappen van Ungureanu als een onderdeel van een machtsstrijd tussen Tariceanu en president Basescu. De minister staat dicht bij de president. Vorig jaar kondigde Tariceanu onverwachts de terugtrekking van het 600 man tellende Roemeense contingent uit Irak aan. Hij werd toen teruggefloten door Basescu. Ungureanu koos toen de kant van de president.

De strijd tussen premier Tariceanu en president Basescu duurt intussen onverminderd voort. In een vraaggesprek met het blad Jurnalul National beschuldigt Basescu zijn premier vandaag opnieuw van leugens. „De premier liegt zo hard dat men hem niet serieus moet nemen”, aldus de president.

De grootste oppositiepartij, de sociaal-democratische PSD, wil de president afzetten omdat hij „politieke ruzies aanwakkert”. De PSD wil dat het parlement Basescu schorst, waarna het volk in een referendum over zijn lot moet beslissen. (AP, AFP)