‘Milieuorganisatie VN moet sterker worden’

Een groep van 46 landen heeft dit weekeinde gepleit voor een daadkrachtiger milieuorganisatie. Zij deden dat na de Parijse bijeenkomst van de IPCC, de klimaatcommissie van de VN, die de mens als een van de boosdoeners heeft aangewezen voor de opwarming van de aarde.

De landen vinden de huidige VN-organisatie voor milieu, de UNEP, te besluiteloos. Daarom willen ze in 2008 de Algemene Vergadering van de VN een voorstel voorleggen voor een organisatie met beslissingsbevoegdheid en met de mogelijkheid om besluiten af te dwingen – naar het model van de WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie. De milieuorganisatie zou „een evaluatie van ecologische schade” moeten maken en „de implementatie van maatregelen” moeten begeleiden.

Tot de groep behoren onder andere de meeste Europese landen. De grootste veroorzakers van het broeikaseffect – de VS, China, India en Rusland – wijzen echter een krachtige VN-organisatie af. (AP)