Jezus Leeft

Foto Sake Elzinga Nederland - Zuidhorn - ( Groningen ) - 18-01-2007 Meindert Talma met zijn plaat ' Nu geloof ik wat er in de bijbel staat' opgenomen in een kerkje in Drachtstercompagnie met de nam ' Jezus Leeft'. Foto: Sake Elzinga
Foto Sake Elzinga Nederland - Zuidhorn - ( Groningen ) - 18-01-2007 Meindert Talma met zijn plaat ' Nu geloof ik wat er in de bijbel staat' opgenomen in een kerkje in Drachtstercompagnie met de nam ' Jezus Leeft'. Foto: Sake Elzinga Elzinga, Sake

,,Jezus Leeft is een voormalig kerkje in Rottevalle. Nyk de Vries, onze gitarist, en ik rijden daar altijd langs op weg naar de oefenruimte in Drachtster Compagnie. Voor de nieuwe plaat zochten we een speciale sound, met een beetje galm. Niet dat hele droge van onze vorige plaat die is opgenomen bij onze ritmesectie thuis, Jan Pier en Janke Brands. De sfeer in die kerk was heel mooi, die paste prachtig bij de muziek. Op de overdubs voor banjo en harmonium na hebben we alles in één keer opgenomen. Ook al stond de grote trom in de gang, omdat ’t anders te hard zou klinken. Maar daar kon Jan Pier er lekker op los huffen. Hij heeft ook best aan de kerkklokken gehangen, dat hoor je mooi op de plaat.”

Meindert Talma speelde met zijn groep The Negroes een eigenzinnig, grotendeels Nederlandstalig oeuvre bij elkaar. Net als in zijn columns voor de Leeuwarder Courant en in zijn boeken put hij daarbij graag uit zijn eigen ervaringen. De cd Nu geloof ik wat er in de bijbel staat bevat echter negen vertaalde liedjes uit de beroemde Anthology Of Folk Music van Harry Smith. De titel komt uit Talma’s vertaling van het beroemde See That My Grave Is Kept Clean van Blind Lemon Jefferson.

,,In het zicht van het graf wil je wel geloven. Het zijn voornamelijk liedjes over armoe en gevangenissen, maar God is nog wel alom tegenwoordig. Religie is natuurlijk de hoop op een beter leven na dit leven. Dat is toch een apart verschil tussen Amerika en Europa, religie is daar nog heel sterk. Zelfs de slechtste gangsta rapper heeft nog wel een sluimerend godsbesef.

,,De meeste liedjes stammen uit het arme zuiden van Amerika, een streek die me wel wat doet denken aan de omgeving van Rottevalle en het nabijgelegen Surhuisterveen, waar ik opgroeide: de Friese Wouden. Dat is ook altijd een arme streek geweest. De mensen die dat Jezus Leeft-kerkje hebben opgezet, deden aardig goede dingen voor de armen: mensen opvangen en eten geven en zo. Mijn vader kende die mensen nog van vroeger, toen ze langs de deuren gingen om te evangeliseren. Het waren heel bevlogen mensen. Godsdienstwaanzinnig is een groot woord, maar ze hadden niks van dat bangige, gereformeerde. Ze waren heel fanatiek in het uitdragen van hun geloof.

,,Ze deden alles zelf, tot en met het maken van hun boekjes. Daar hebben wij het hoesontwerp en het tekstboekje van nagemaakt. Het was een doe-het-zelf-mentaliteit, een beetje de punkgedachte. Het gaat mij wat te ver om dit mijn punkplaat te noemen, maar deze nummers zitten wel eenvoudiger in elkaar dan mijn eigen liedjes. Vaak hebben ze niet meer dan een of twee akkoorden, en dat zingt toch een stuk gemakkelijker. In die zin is dit misschien wel een eye opener voor mijn volgende platen.

,,Ik ben zelf gereformeerd opgevoed, al ben ik er helemaal vanaf. Maar ik koester geen wrok of trauma. Ik heb er misschien wel een geweten en een schuldbesef aan over gehouden. En natuurlijk een grote kennis van die bijbelse verhalen en dat idioom, dat is verder aardig minder geworden volgens mij.

„Ik heb ook acht jaar les gehad op een kerkorgel, maar toen ik zeventien was had ik daar genoeg van. Als je daar een lekkere popriff op speelt, klinkt het mij toch te veel als Ekseption.”

Meindert Talma & The Negroes: Nu geloof ik wat er in de bijbel staat (Excelsior, distr. V2); Optreden: 9/2, dB’s Utrecht

    • Jacob Haagsma