IJsvissers

ice_fishing.jpgDe wereld kon weer genieten van  beelden van 450 Russen die bij Sachalin als  ijsberen op een plak ijs naar het zuiden dreven. Velen waren dronken, sommigen  weigerden koppig gered te worden. Kijk hier maar, of hier.

Been there, done that: een van mijn oudste repo’s in Rusland ging over de avonturen van ijsvissers. Een veld ijs van vele kilometers breekt af en drijft richting open zee. De ijsvissers overzien dat niet, totdat het veld door de golfslag verbrokkelt en ze uiteindelijk languit liggend op een plak ijs zo groot als hun voordeur hun zonden mogen overdenken. 

De hamvraag is wat die Russische kerels überhaupt op het ijs zoeken. Het is er bitter koud, soms verzuipen ze of vriezen ze dood, hun prooi zit qua grootte ergens tussen een guppie en een sardientje in. Een dag ijsvissen levert met geluk net een bordje vissoep op. Wat drijft ze? Lees hier maar: mannen zijn bereid heel diep te lijden om een dag van hun vrouw verlost te zijn en gezellig samen te vloeken, te drinken en zinloze dingen te doen. 

    • Coen van Zwol