Hoofdrol Sneijder in klassieker

Wesley Sneijder viert de 1-0 met Edgar Davids. Foto Bas Czerwinski 04-02-2007, AMSTERDAM. AJAX - FEYENOORD. WESLEY SNIJDER VIERT ZIJN DOELPUNT MET EDGAR DAVIDS, URBY EMANUELSON FOTO BAS CZERWINSKI
Wesley Sneijder viert de 1-0 met Edgar Davids. Foto Bas Czerwinski 04-02-2007, AMSTERDAM. AJAX - FEYENOORD. WESLEY SNIJDER VIERT ZIJN DOELPUNT MET EDGAR DAVIDS, URBY EMANUELSON FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

Ajax 4 - Feyenoord 1

Ruststand 3-1. 20. Sneijder 1-0, 32. De Mul 2-0, 34. Sneijder 3-0, 42. Charisteas 3-1, 87. Sneijder 4-1. Scheidsrechter: Van Egmond. Toeschouwers: 50.490.

Erik Oudshoorn

Wesley Sneijder liet er geen twijfel over bestaan dat hij zijn positie in het Nederlands elftal niet zomaar beschikbaar wil stellen aan de teruggekeerde verloren zoon Clarence Seedorf. Voor de ogen van bondscoach Marco van Basten vertolkte de Ajacied een hoofdrol in de klassieker tegen Feyenoord. Drie keer trof hij het doel en bovenal liet hij voortreffelijk spel zien. Daarmee had Sneijder een belangrijk aandeel in de enigszins geflatteerde overwinning van Ajax (4-1).

Luxeproblemen zijn er om op te lossen. Van Basten zal woensdag in de oefeninterland tegen Rusland voor een van beide spelers een andere positie moeten zoeken. Bij de terugkeer van Seedorf in november tegen Engeland was Sneijder geblesseerd, hoewel er achteraf geruchten klonken dat hij had kunnen spelen. Seedorf en Sneijder komen in aanmerking voor de plek van linkshalf. Een van de twee zou verdedigende middenvelder of rechtshalf moeten spelen, terwijl een derde linkspoot, Rafael van der Vaart, vermoedelijk als rechtsbuiten zal opereren.

Een andere mogelijkheid is dat Van Basten tegen zijn principes in met een nummer tien speelt of de tactiek van collega Henk ten Cate bij Ajax kopieert. Door de komst van Edgar Davids, die tegen Feyenoord een basisplaats had en de hele wedstrijd meedeed, zit de Amsterdamse trainer eigenlijk met dezelfde puzzel.

Ten Cate lost dat op door met drie verdedigers te opereren; een verdedigende én een aanvallende middenvelder. De laatste rol is weggelegd voor Sneijder die gisteren kon excelleren omdat de ouderwetse plek van nummer tien achter de spitsen hem prima ligt, zeker met de ijverige Davids in zijn rug. Ten Cate is ervan overtuigd dat een dergelijke opstelling met Jaap Stam en Zdenek Grygera, die gisteren overigens ontbraken door een schorsing en een blessure, tegen vrijwel alle tegenstanders tot de mogelijkheden behoort. „Want Stam en Grygera kunnen heel goed één tegen één spelen.”

Ajax trok alle aandacht in de Arena door de terugkeer van Davids en het meespelen van Ryan Babel als centrumspits voor de gepasseerde Klaas Jan Huntelaar. Davids speelde geen grootse wedstrijd en dat was logisch omdat hij wedstrijdritme mist. De ‘pitbull’ lijkt aan snelheid te hebben ingeboet. Hij had het regelmatig aan de stok met directe tegenstander Danny Buijs. Aanvankelijk liet Davids zich niet intimideren, maar in de tweede helft verloor hij zijn zelfbeheersing, stapte op de Feyenoorder af en gaf hem een duw.

Davids riskeerde op dat moment te worden weggestuurd. Hij had immers al weer een gele kaart op zak. Davids mopperde dat Van Egmond niet consequent floot en dat er in Engeland meer wordt geïncasseerd – had hij ervaren bij Tottenham Hotspur. Ten Cate was goed te spreken over Davids. „Hij bleek een stuwende kracht op het middenveld. Deed veel aan coaching van zijn medespelers en dat werd gewaardeerd.”

Ten Cate ventileerde ook geen onvertogen woord over Babel. De aanvaller speelde op de positie die hij zo ambieert. Daarvoor moest Huntelaar genoegen nemen met een plaats op de bank. Volgens Ten Cate omdat de topscorer van vorig seizoen „minder in vorm is”.

Over de mogelijkheden van Babel zijn de voetbalgeleerden het nog niet eens. Van Basten vindt bijvoorbeeld dat hij meer ruimte nodig heeft dan een centrumspits doorgaans krijgt van zijn tegenstanders. Foppe de Haan, bondscoach van Jong Oranje, ziet Babel juist als de meest geschikte spits voor zijn team. Tegen Ron Vlaar leed Babel gisteren inderdaad veel balverlies. Hij had moeite met combineren. Huntelaar heeft meer controle over de bal. Er stond tegenover dat Babel voor meer snelheid en dreiging zorgde met zijn acties en atletische vermogen.

Dat was doorslaggevend voor de wedstrijd. Nadat Sneijder uit een vrije trap met geluk – de bal werd van richting veranderd – Ajax op voorsprong had geholpen, maakte hij ook de tweede treffer op aangeven van Babel. En bij het derde doelpunt van de Amsterdamse ploeg zag Babel dat Tom de Mul werd vrijgelaten in de rug van drie Feyenoord-verdedigers. Angelos Charisteas, die twee keer op de paal schoot, gaf Feyenoord kort voor rust nog hoop. Maar alle tactische ingrepen van trainer Erwin Koeman ten spijt, maakte Sneijder na een afgeslagen schot van de sterk ingevallen Kenneth Perez in de slotfase nog 4-1.

Ajax voerde de druk op bij koploper PSV – de marge slonk in een week van elf naar vijf punten. Feyenoord heeft daarentegen terrein prijsgegeven aan de nummer vier in de competitie, FC Twente. „Op papier was dit een zware nederlaag, maar toch anders dan de 0-4 nederlaag in De Kuip”, zag Koeman nog iets positiefs.

    • Erik Oudshoorn