Hold Steady

Website www.theholdsteady.com geeft een verhelderend kijkje op de Amerikaanse rockgroep The Hold Steady. In beeld komt een ansichtkaart met ‘Greetings from Asbury Park’, precies dezelfde van de gelijknamige Bruce Springsteen-elpee. Klik erop en er verschijnen foto’s van een optreden in de Stone Pony, de club waar Springsteen en Southside Johnny & The Asbury Jukes in de jaren zeventig furore maakten.

The Hold Steady is met al die weggevertjes van hun inspiratiebronnen nog net geen retro-act. Ze komen uit Minneapolis en ook de postpunk van stadgenoten The Replacements klinkt door in hun goudeerlijke barroom-rock met een ruig randje. Wat hen boven het gemiddelde uittilt is de poëtische inborst van zanger Craig Finn, een ijverig student van de prille Springsteen die in zijn flinke lappen tekst verhalen vertelt over jong zijn in Amerika en vluchten uit de realiteit, totdat de motor het opgeeft en de hoofdpersonen hun onschuld verliezen.

The Hold Steady’s derde album Boys And Girls In America is een verdienstelijke rockplaat, maar niets nieuws. Live (10/2 in Paradiso) schijnen ze sensationeel te zijn.

Jan Vollaard

The Hold Steady: Boys And Girls In America (Vagrant/PIAS)

    • Jan Vollaard