Hetzelfde liedje, van Katwijk tot Sicilië

Zonder rivaliteit heeft voetbal nauwelijks zin. Of het nu in Italië is, in Engeland, Duitsland, Amsterdam Rotterdam of in Spakenburg, it’s always us and them. De rellen rond de Siciliaanse derby Catania-Palermo staan niet op zich en zijn nauwelijks verrassend.

Dat twee dagen later Ajax-aanhangers hun ‘vijanden’ van Feyenoord voor het stadion onthalen op een regen van stenen en vuurwerk is voor de meeste media geen nieuws meer. Dertien arrestaties werden verricht, drie agenten raakten gewond. Zaterdag gingen in Spakenburg zo’n tachtig supporters van IJsselmeervogels en Quick Boys met elkaar op de vuist. In het clubhuis werden vernielingen aangericht, circa vijftig supporters werden gearresteerd.

Tal van maatregelen zijn al bedacht en soms getroffen. De Italiaanse overheid buigt zich nu met de voetbalbond over treffender maatregelen: stopzetting voor onbepaalde tijd van de competitie, een verbod in de stadions op fans van bezoekende clubs, een keurmerk voor stadions (slechts zes stadions in de Serie A voldoen aan de eisen die twee jaar geleden tijdens de campagne Tolleranza Zero werden ingevoerd).

Tolleranza Zero werd 2005 afgekondigd onder meer nadat de Champions Leaguewedstrijd Inter - AC Milan was gestaakt omdat supporters vuurpijlen naar spelers schoten. Kort na de invoering hielden fans van Messina tijdens het duel met Udinese een kwartier hun mond uit protest tegen de strenge veiligheidsmaatregelen.

Supportersorganisaties als Progetto Ultrá lachten zich destijds rot. Hoezo dient bij de minste voortekenen van een rel, het eerste gewelddadige spreekkoor, de eerste vuurpijl, het eerste wapen, de eerste vechtpartij de wedstrijd definitief te worden gestaakt? Clubs met een ongehoorzame aanhang zouden zelfs hun stadion moeten sluiten voor publiek.

Organisaties als Progetto Ultrá zij evenals organisaties in Duitsland en Engeland druk bezig met socialiseringsprogramma’s, maar overheid en bond luisteren er nauwelijks naar. Wat de Italiaanse beleidsmakers ook verzinnen, de kans dat er een afdoende oplossing komt, is klein. Zolang op het veld rivaliteit bestaat, blijven er aanhangers die vijandig zijn. Zowel in als buiten het stadion.

Guus van Holland

    • Guus van Holland