Groenendaal toont Nys middelvinger

Verzorger in ziekenhuis geslagen, een opgestoken middelvinger: rumoerig weekend in het veldrijden.

Twee keer eindigde veldrijder Richard Groenendaal dit weekend als tweede, beide malen achter zijn Belgische ploeggenoot Sven Nys, die dit seizoen oppermachtig is. Gisteren, na de Superprestige in Hoogstraten, kon de 35-jarige Brabander zijn frustratie even niet de baas.

Heb je je middelvinger opgestoken naar Nys?

Richard Groenendaal: „Ja dat kan ik niet ontkennen. Ik reed tot de laatste ronde op kop met ploeggenoot Gerben de Knegt. Nys zat op vijf of zes seconden. Ineens komt hij bij ons, wipt erover en klopt mij in de sprint.”

Is dat verboden?

„Daar is op zich niets mis mee, en ik ben de eerste om te erkennen dat Nys dit seizoen veruit de beste is. Maar het ging om de manier waarop. Hij heeft gewoon met ons zitten spelen. Na de derde ronde waren we met z’n drieën weg: Nys, Gerben en ik. Toen reed hij niet door. Vervolgens gaat hij achter ons zwaar zitten gokken, laat Vervecken en Page het werk doen en slaat toe op het eind. Dat noemt hij ‘ploegenspel’. Nou, leuk spel. Op dat moment sloeg bij mij de frustratie toe. Pure teleurstelling.”

Heeft dit ook te maken met de wetenschap dat je Rabo aan het eind van dit seizoen verlaat?

„Ik behandel Nys met evenveel respect als anders. Ik had gehoopt, nee gedacht, dat hij dat ook voor mij had.”

Zaterdag werd een verzorger van de Amerikaan Page het ziekenhuis ingeslagen. Heb je dat gezien?

„Ikzelf niet, maar ik hoorde van mijn vader en verzorgers dat ze door de ordedienst nogal agressief werden benaderd. Dit soort misstanden bewijst dat het veldrijden in België ervoor moet waken niet aan zijn succes ten onder te gaan. Ze huren externe bureaus in voor de beveiliging, maar die mensen kennen niemand. Laatst werden zelfs renners van de fiets getrokken om hun rugnummer te laten zien. Wat dit betreft is er in onze sport nog veel te verbeteren.”