Generaal Ashkenazi chef-staf Israël

Jeruzalem. De Israëlische regering heeft gisteren unaniem ingestemd met generaal Gabi Ashkenazi als nieuwe chef-staf van de Israëlische strijdkrachten. Hij volgt Dan Halutz op, die aftrad na zware kritiek op zijn functioneren tijdens de oorlog tegen Hezbollah in Libanon. Ashkenazi moet via een reeks hervormingen het geschade vertrouwen in het Israëlische leger herstellen. Vooruitlopend op zijn benoeming heeft hij al aangekondigd plannen voor de verkorting van de diensttijd en het inkrimpen van de staande en reserve-eenheden in te trekken. Ook wordt gewerkt aan de aanschaf van nieuwe antiraketsystemen en de verbetering van de Merkava-tanks. Ashkenazi behoort tot het gezelschap generaals dat de strijd met de Palestijnen beschouwt als een low intensity-conflict en vindt dat een Iran met kernwapens de werkelijke bedreiging voor Israël vormt.