Geld blijkt helemaal niet zo vies te zijn

Geld stinkt toch niet. Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat geld zo droog is, dat ziektebacteriën er niet op kunnen overleven.

Geld gaat door zo veel handen, dat moet haast wel een verzamelplaats zijn van bacteriën. Maar kan je er ook ziek van worden?

Nee, zo blijkt uit onderzoek van de leerstoelgroep levensmiddelenmicrobiologie van de Wageningen Universiteit. Het onderzoeksteam, dat meedoet aan een internationaal onderzoek naar ziekteverwekkers op geld, trof weinig bacteriën aan op de verzamelde munten en biljetten, nog minder dan op een blad andijvie.

Onderzoeker Rijkelt Beumer was niet verrast door dit resultaat: „Het was te verwachten dat geld redelijk schoon is. Biljetten en munten zijn namelijk erg droog. Bacteriën kunnen er niet op overleven.”

Wel troffen de onderzoekers een aantal ziekteverwekkers aan, zoals de darmbacterie Escherichia coli (E. coli). Maar de kans dat iemand ook echt ziek wordt door het aanpakken van geld, is volgens Beumer nihil. „Geld is ontzettend droog. Als bacteriën lang op de munten of briefjes zitten, sterven ze door uitdroging. Om ziek te worden van het aannemen van geld zou je munten of biljetten met verse bacteriën moeten hebben. Vervolgens moet je het geld in je mond stoppen of je hand aflikken. En vaak heb je dan nog niet genoeg bacteriën binnen om ziek te worden.”

Marktkooplui stonden toch al niet stil bij de mogelijkheid dat er ziekteverwekkers op geld zouden kunnen zitten. „Als ik daarover na ga denken, pak ik helemaal geen geld meer aan en verdien ik niets”, zegt Anton van de Eldik vanachter zijn groenten- en fruitkraam op de Utrechtse boerenmarkt. Maar zo simpel is het niet, want soms is geld wel degelijk vies. Beumer: „Bij een visboer viel het me op dat veel mensen gepast betaalden. Ze wilden geen papiergeld terug, omdat het te veel naar vis stonk.” Een vishandelaar kan ook gewoon een plastic zak om zijn hand doen voor hij een vis vastpakt. „Zo voorkom je niet alleen nare geurtjes, je geeft bacteriën ook minder kans.”

Reden voor het onderzoek was volgens Beumer de ‘spastische houding’ die sommige mensen tegenover geld hebben. „We wisten dat veel mensen denken dat geld vies is en wilden met cijfers komen.” Opvallend is dat hoewel de onderzoekers veel meer bacteriën aantroffen op papiergeld, de meeste marktbezoekers denken dat muntgeld viezer is.

Beumer: „Van sommige muntjes krijg je zwarte vingers, misschien dat mensen daarom denken dat munten viezer zijn.” Op muntgeld vonden de onderzoekers meestal tussen 10 en 600 bacteriën. Op biljetten troffen ze 250 tot enkele miljoenen ziekteverwekkers aan. „De beestjes hechten zich makkelijker aan papier, omdat het talloze gaatjes en kloofjes bevat”, weet Beumer. „Muntjes zijn veel gladder. Bovendien doden sommige metalen bacteriën.”

Het is volgens Beumer niet nodig om winkeliers te verplichten hygiënischer te werken. „Met het schudden van handen zijn meer bacteriën gemoeid. Daar zou je dan ook regels voor op moeten stellen.”

Wel is het volgens de levensmiddelenmicrobioloog een goed idee om het afrekenen aan een collega over te laten. „De één pakt het eten dat je wilt kopen, bij de ander reken je af. Dat zie je veel in Italië, waar soms drie à vier man achter de toonbank staan.”

    • Leoni van de Schraaf