‘Eens maar nooit meer’ voor Femke Halsema

GroenLinks-leider Femke Halsema heeft zaterdag op een partijcongres in Utrecht forse kritiek gekregen op haar keuze niet deel te nemen aan coalitiebesprekingen met CDA, PvdA en ChristenUnie. Met name Europarlementariër Joost Lagendijk verweet haar dat GroenLinks „onder de tafel dook, toen de macht voorbijkwam.”

Lagendijk zei dat Halsema steeds andere redenen aanvoerde om de onderhandelingen uit de weg te gaan. Eerst ging het erom dat GroenLinks bij de verkiezingen verloren had, vervolgens dat deze partij inhoudelijk te ver van het CDA af zou staan en daarna dat de PvdA GroenLinks er helemaal niet bij wilde hebben. Hij zei dat dat „eens maar nooit meer” moest zijn.

Halsema legde in haar congresspeech omstandig uit dat GroenLinks voor CDA en PvdA „niet onmisbaar is” en die partijen geven de voorkeur de ChristenUnie als derde partij. Volgens haar was de PvdA helemaal niet uit op regeren met GroenLinks: „Als Wouter Bos zo graag met ons had willen regeren, waarom gaf hij dan de sleutel aan het CDA, en aanvaardde hij zonder verder morren de ChristenUnie als derde partij ?” Halsema zei dat zij alleen aan de onderhandelingstafel had willen aanschuiven als GroenLinks daar ook „echt iets klaar had kunnen spelen” en uitvoering zou kunnen geven aan haar programma. Dat programma houdt in dat de belastingen voor 14 miljard „vergroend” worden, aldus Halsema.

Een grote meerderheid van de ruim 650 aanwezige leden stemde in met een voorstel van enkele leden om een commissie in te stellen die zich buigt over de koers en het imago van de partij. In dat onderzoek wordt ook de verkiezingscampagne meegenomen. Het partijbestuur had het voorstel positief ontvangen.

Tijdens het congres werd bekend dat oud-GroenLinks-lijsttrekker Ina Brouwer de kritiek deelt dat Halsema met PvdA en CDA had moeten onderhandelen en dat Brouwer lid was geworden van de PvdA. Brouwer blijft daarnaast lid van GroenLinks. Halsema ging niet op de kwestie in.

Het congres koos Tof Thissen als lijsttrekker voor de Eerste Kamer. Thissen is al lid van de senaat en is bekend als voorzitter van Divosa, de organisatie van directeuren van sociale diensten. Britta Böhler staat tweede op de lijst. Zittende senator Leo Platvoet werd niet herkozen.