Een Wit-Russische hotdog

bible_salo.jpgEen broodfabriek in het Wit-Russische Gomel, onder de rook van Tsjernobyl, heeft een technologische doorbraak bereikt: salo-brood.  Een knaller in buurland Oekraïne, verwachten de Wit-Russen. Hier het tv-verslag.

Salo is gezouten varkensvet, liefst voorzien van een lederen stuk zwoerd. Dat kauwt lekker weg, en dat doen ze dan ook in  Centraal- en Oost-Europa. in Oekraïne is salo een soort nationale cultus, compleet met eigen feestdag; zie de ‘Oekraïense Bijbel’ hiernaast. In Kiev zou salo met chocolade overgoten zelfs als dessert-bonbon geserveerd worden. (Hoewel ik hier een mediahype vermoed zoals Schotlands befaamde cholestorolbom, de gefrituurde Marsreep)

Maar salobrood is geen grapje: de broodfabriek van Gomel denkt dat zijn zuurdesembrood met zoute brokken echt een geduchte rivaal van de hotdog wordt. Er is lang geëxperimenteerd voor de juiste mix van brood en varkensvet. Het publiek is vooralsnog sceptisch.

    • Coen van Zwol