een weekeinde vol voetbal

Excelsior heeft zijn negende achtereenvolgende competitienederlaag geleden. Het elftal van trainer Ton Lokhoff kwam tekort tegen FC Twente, 1-2. Alle treffers vielen voor rust. Karim el Ahmadi en Blaise N’Kufo scoorden voor FC Twente, Johan Voskamp voor de thuisclub.

Aanvaller Rick Hoogendorp (32) vierde zijn terugkeer bij ADO Den Haag met een ziedend schot in het doel van FC Utrecht. Het leverde zijn club voor eigen publiek een 1-1 gelijkspel op. De van Wolfsburg gehuurde speler, die in zijn carrière 151 keer scoorde in 338 duels, moet ADO voor degradatie behoeden.

Door concurrent Werder Bremen met 2-0 te verslaan, is Schalke 04 alleen koploper geworden in de Bundesliga. Het was voor het eerst in acht jaar dat Schalke erin slaagde te winnen in Bremen. Peter Lövenkrands zette zijn ploeg in de twintigste minuut op voorsprong . De Deen zorgde ruim een kwartier later ook voor het tweede doelpunt.

De Nederlandse trainer Jos Luhukay mag het seizoen bij Borussia Mönchengladbach afmaken als opvolger van hoofdcoach Jupp Heynckes, die vorige week woensdag opstapte. Het bestuur van de Duitse degradatiekandidaat sprak het vertrouwen uit in de oud-speler van VVV Venlo en RKC Waalwijk. Luhukay is al jaren werkzaam als trainer in Duitsland. Hij trad begin dit jaar als assistent-coach in dienst van Mönchengladbach, dat onder zijn leiding met 2-0 won van Arminia Bielefeld.

Anderlecht heeft zich aan kop van de hoogste Belgische voetbalklasse genesteld. De ploeg uit Brussel behaalde een 1-0 zege op Westerlo en kwam daarmee op 46 punten, twee meer dan Racing Genk dat bij Standard Luik met 2-1 verloor.

Manchester United overspeelde Tottenham Hotspur (0-4), maar sloot het duel af met een wrange smaak. De uitstekend keepende Edwin van der Sar kwam in de 83ste minuut hard in botsing met de knie van Robbie Keane. Met een gebroken neus en een hersenschudding moest hij het veld verlaten. Omdat Manchester al zijn wissels al had gebruikt, keepte veldspeler John O’Shea de laatste vijf minuten van het duel. Van der Sar speelt niet mee in de interland tussen Nederland en Rusland van woensdag in Amsterdam.

Chelsea bleef in het spoor van Manchester United door de uitwedstrijd tegen Charlton Athletic te winnen met 1-0. Frank Lampard maakte het enige doelpunt voor de regerend kampioen.

Liverpool liep in de stadsderby tegen Everton puntenverlies op. Op Anfield Road kwamen beide teams niet tot scoren. Dirk Kuijt speelde de hele wedstrijd, Boudewijn Zenden bleef op de bank.

Zonder de geblesseerde Robin van Persie kwam Arsenal bij Middlesbrough niet verder dan 1-1. Aiyegbeni Yakubu benutte na ruim een uur een strafschop, veroorzaakt door Philippe Senderos. De Zwitser kreeg rood. Thierry Henry voorkwam in de slotfase dat Arsenal de zesde nederlaag van het seizoen leed.

Celtic bereikte de kwartfinales van de strijd om de Schotse beker door uit bij tweededivisieclub Livingston met 4-1 te winnen. Jan Vennegoor of Hesselink maakte het laatste doelpunt. Evander Sno viel een kwartier voor het einde in.

Sevilla, nummer twee in de Spaanse Primera Division, kwam in eigen huis niet verder dan 0-0 tegen Real Sociedad. Real Madrid profiteerde niet door thuis met 1-0 van Levante te verliezen.

Samuel Eto’o is terug in de selectie van Barcelona. Trainer Frank Rijkaard riep de spits op voor het duel met Osasuna. Eto’o, vier maanden uit de roulatie vanwege een knieblessure, trainde pas drie dagen mee.

Romario kan de jacht op zijn duizendste doelpunt heropenen. De Braziliaan kreeg van de FIFA alsnog toestemming voor Vasco da Gama (Bra) te spelen. De wereldvoetbalbond legde hem eerst een speelverbod op omdat hij dit seizoen al voor twee clubs was uitgekomen. Romario komt nog dertien goals tekort.

Het door Leo Beenhakker getrainde Poolse nationale voetbalelftal heeft in een oefenduel Estland verslagen met 4-0. Het duel werd gespeeld in het Spaanse Jerez de la Frontera.

FC Porto, koploper in de hoogste Portugese klasse, leed zaterdag een onverwachte nederlaag tegen het laaggeklasseerde Estrela Amadora. Anselmo zorgde in de slotminuut voor 0-1.