Een steun op de bank

Huub Stevens verloor zaterdag zijn eerste duel als trainer van voetbalclub HSV.

‘Ik denk dat de ploeg genoeg kwaliteit bezit om niet te degraderen.’

Huub Stevens (53) heeft zijn debuut als trainer van Hamburger SV geen luister bij kunnen zetten. De Limburger, die afgelopen vrijdag pas een akkoord bereikte met de Duitse voetbalclub, zag zaterdag vanaf de bank zijn elftal in de slotseconden verliezen van thuisploeg Hertha BSC: 2-1. Door de nederlaag blijft HSV op de laatste plek in de Bundesliga staan.

De nederlaag markeerde een hectische week voor Stevens, die haastig afscheid nam van Roda JC. De oefenmeester werd afgelopen donderdag benaderd door HSV om de ontslagen coach Thomas Doll op te volgen. Hoewel Stevens al langer in de belangstelling van HSV stond, trachtte de club de onverwacht bij Bayern München ontslagen Felix Magath in dienst te nemen. Magath belde HSV echter af, en vervolgens werd de overgang van Stevens van Roda JC naar HSV binnen één dag bezegeld. Op een inderhaast belegde persconferentie in Kerkrade lichtte de coach zijn transfer toe, waarna hij met zijn zaakwaarnemer Kees Ploegsma direct naar Hamburg vertrok. Daar tekende hij een contract voor anderhalf jaar.

Stevens zat zaterdag al op de bank bij HSV in het duel bij Hertha BSC, maar kon zijn nieuwe, dolende ploeg logischerwijs nog niet van impulsen voorzien. „Het is jammer dat we verloren hebben, maar ik denk dat HSV genoeg kwaliteit bezit om niet te degraderen”, concludeerde hij.

In het verleden werkte de coach bij Schalke 04, Hertha BSC en FC Köln. Met Schalke won hij in 1997 de UEFA Cup en in 2001 en 2002 de Duitse beker. Bij Hertha BSC moest hij vertrekken wegens teleurstellende resultaten, maar met FC Köln werd hij in 2005 kampioen in de tweede Bundesliga, de op één na hoogste voetbalklasse. De laatste anderhalf jaar werkte Stevens bij Roda JC, waarmee hij vorig jaar achtste werd – daar staat de ploeg momenteel ook.

Stevens werd bij Roda JC binnengehaald als de gids die de ploeg weer naar de subtop zou moeten loodsen, maar in die opzet slaagde hij niet. Deels vanwege de beperkte financiële slagkracht van de club, deels omdat hij niet altijd gelukkig was met zijn aankoopbeleid. Een gegeven dat hem drie jaar geleden bij Hertha BSC de kop kostte. De ambitieuze Stevens had al aangekondigd na dit seizoenweg te gaan, maar HSV wist zijn vertrek te bespoedigen en betaalde Roda een afkoopsom van 500.000 euro.

In Berlijn leek Stevens te genieten van het circus dat Bundesliga heet, een beduidend grotere competitie dan de Nederlandse eredivisie. Bovendien blijft HSV, ondanks de zwakke prestaties, een club met mogelijkheden. Waar Roda JC een begroting heeft van 12 miljoen euro, is het budget van de club uit Hamburg bijna vijf keer zo hoog.

Op advies van de technische staf had de nieuwe trainer van HSV twee wijzigingen aangebracht in het elftal, dat aantrad met de Nederlanders Rafael van der Vaart, Nigel de Jong en Joris Mathijsen. Waar de eerste bij vlagen zijn klasse etaleerde, konden de andere twee niet aantonen waarom ze door bondscoach Van Basten zijn geselecteerd voor het oefenduel met Rusland van deze week. De slordig spelende De Jong veroorzaakte zelfs een strafschop, die door Pantelic werd gemist. Het felle HSV kwam op voorsprong via Alexander Laas, waarna Hertha in de slotfase tweemaal wist te scoren.

„Verliezen in de laatste minuut doet altijd pijn, maar dit soort zaken gebeurt meestal bij ploegen die onderaan staan”, zei een teleurgestelde Stevens, tijdens het duel fanatiek gebarend langs de kant en continu schrijvend in zijn aantekeningenboekje. „Of ik invloed heb kunnen uitoefenen op de ploeg? Dat lijkt me erg lastig als je één dag in dienst bent. Ik ben op de bank gaan zitten om de spelers te steunen.” Op de vraag of hij zich geen tweede keus voelt na het afhaken van Wunschkandidat Magath: „In het voetbal bestaat geen tweede keus. Ik ben nu trainer van HSV, dat is het belangrijkste.”

    • Marcel Abrahams