Duitse Milli Görüs beheert Westermoskee

De nog te bouwen Westermoskee in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes komt na voltooiing in handen van het Duitse hoofdkantoor van de Turkse organisatie Milli Görüs.

Dit blijkt uit een geheim contract dat het televisieprogramma Reporter gisteren naar buiten bracht.

Het bestuur van De Baarsjes en woningbouwvereniging Het Oosten, bouwpartner, tekenden afgelopen zomer een convenant met de moskeevereniging Aya Sofia, onderdeel van Milli Görüs, waarin stond dat de Westermoskee volledig onafhankelijk zou blijven van het Duitse hoofdkantoor. Dit hoofdkantoor staat bekend als zeer conservatief. De Duitse veiligheidsdienst houdt het in de gaten omdat het radicaal gedachtegoed zou verspreiden.

In het geheime contract van november 2005 staat dat de Nederlandse afdeling de aandelen van de Westermoskee zal overdragen aan een instelling die het hoofdkantoor van Milli Görüs aanwijst. Het contract is ondertekend door Uzeyir Kabaktepe, indertijd directeur van Manderen bv, een vennootschap die namens de Nederlandse Milli Görüs de moskee zal bouwen.

Kabaktepe was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar. In Reporter zei hij gisteren dat hij „geestelijk onder druk” was gezet om het contract te tekenen.

Woningbouwvereniging Het Oosten is „verrast” en wil nu van Milli Görüs weten wat er precies aan de hand is. „Wij hebben nog correspondentie uit oktober vorig jaar met het Duitse hoofdkantoor waarin staat dat zij de onafhankelijkheid van de Westermoskee respecteren. Dat is volledig tegenstrijdig”, aldus een woordvoerder.

De bouw van de Westermoskee is al maanden vertraagd. In mei 2006 werd onder invloed van het conservatieve Duitse hoofdkantoor van Milli Görüs het bestuur van Milli Görüs Noord-Nederland vervangen. De gemeente Amsterdam vreesde dat het nieuwe bestuur een meer behoudende koers zou kiezen.

Kabaktepe werd in november plotseling afgezet als hoofd van de vennootschap die met Het Oosten de moskee bouwt. Volgens de nieuwe directeur Fatih Dag gebeurde dit wegens een zakelijk geschil. Maar Kabaktepe zei dat conservatieve krachten in Mili Görüs de macht hadden gegrepen. Het Oosten en de Baarsjes raakten door deze geschillen het vertrouwen kwijt in Milli Görüs. Dat moet eerst hersteld worden, zeggen ze, voor de bouw kan beginnen.