De roltrapreiniger

Op iedere uitvinding is een veelvoud die de markt (nog) niet heeft gehaald.

Jenny van Veen bedacht een oplossing voor de vieze handrails van roltrappen.

de uitvinding 5-2-2007 De roltrapreiniger

„Ik ben binnen!”, dacht Jenny van Veen (48) toen ze in 1996 een tweede prijs won op de Internationale Uitvindersbeurs in Genève. Maar het liep anders. Uitvinders reageerden enthousiast op de zogenaamde roltraphandrailreiniger. Fabrikanten waren er wat minder over te spreken.

Het idee kreeg Van Veen een jaar eerder tijdens een dagje winkelen. „Ik stond op een roltrap achter een man die moest niesen. Zonder dat hij zijn hand afveegde, pakte hij de handrail weer vast. Niet echt hygiënisch.” Van Veen verdiepte zich in het Nederlandse roltrapwezen en leerde dat handrails niet schoongemaakt worden.

De oplossing die ze bedacht, is simpel: de handrails van de roltrap draaien langs een borstel met een desinfecterend schoonmaakmiddel. Een tweede rol droogt de rail, een derde zorgt voor de aandrijving. „Geen mechanica, geen ingewikkelde systemen.”

Na de prijs in Genève leek de doorbraak een kwestie van tijd. „Ik was overtuigd dat het een groot internationaal succes zou worden. In de Verenigde Staten heerst een heuse bacteriehysterie, daar zouden ze vast oren hebben naar mijn reinigingsapparaat.”

Van Veen, toen nog werkzaam bij een bank, besloot de verkoop uit te besteden. Het bedrijf in kwestie deed echter niets met de roltrapreiniger. Ze gaf de moed niet op en besloot zelf een poging te wagen. Zelfs het huis werd verkocht om financiële middelen vrij te maken. „Ik ben er helemaal op leeggelopen. Keer op keer lagen de fabrikanten dwars. Zij wilden geen aanpassingen aan hun roltrappen, omdat het te duur zou zijn.”

Van Veen is in het uitvinderswereldje blijven hangen. Haar partner bedacht een reinigingssysteem voor de plastic ballen van ballenbakken: een uitvinding die wel internationaal aansloeg en waar het stel de handen vol aan heeft. Ondanks alle tegenslag is ze altijd in de roltrapreiniger blijven geloven. „Ik ben overtuigd dat handrails vroeg of laat automatisch gereinigd gaan worden.” En tot die tijd raakt Van Veen geen rail meer aan. „Als het moet, frommel ik wel mijn mouw ertussen.”

    • Leoni van de Schraaf