De messias spreekt, en spreekt, en spreekt…

cd hiphop

2Pac – The 10th Anniversary Collection: The Sex, The Soul & The Street

– Deathrow Presents… The Prophet ReturnsDeathrow Records/PIAS)

***--

Er is een belangrijke reden dat verzamelalbums met nummers van de in september 1996 doodgeschoten hiphopmessias Tupac ‘2Pac’ Shakur nooit compleet zijn. Dat zou een abrupt einde betekenen aan de oneindige stroom releases met werk van 2Pac die na zijn dood veel meer albums verkocht dan toen hij nog leefde. Dus wordt er oneindig gehusseld, gevlooid en opnieuw geselecteerd uit een oeuvre dat al ruim tien jaar niet meer groeit. Of we moeten al die (dubbel)albums meerekenen waarop oude raps van 2Pac met nieuwe beats en raps worden gecombineerd maar dat zijn ook verzamelalbums, alleen dan van opgewarmd restmateriaal in steeds weer een nieuw hip jasje dat de rapper in levende lijve nooit zou hebben aangetrokken.

De 3cd-box waarmee de tiende sterfdag van de messias zeven maanden te laat (!) wordt opgeluisterd, is een van de meest complete verzamelaars en maakt door alle overlap de vrijwel gelijktijdig uitgebrachte verzamelaar Deathrow presents… The Prophet Returns meteen overbodig. Aan de hand van drie thema’s, seks, soul en straat, wordt de carrière van 2Pac gepresenteerd waarbij het zwaartepunt ligt op de muziek die hij opnam in zijn korte periode bij Deathrow Records. Het is vooral 2Pac-de-gangsta die centraal staat, met pompende G-funkbassen, spugende raps en hier en daar een schimp van zijn politieke strijdvaardigheid en kleine hartje. Door de nadruk op zijn Deathrow-tijd klinkt 2Pac minder veelzijdig dan hij was, maar voor wie wil begrijpen waarom 2Pac uitgroeide tot messias voor generaties hiphopfans van Nairobi tot Jakarta, is deze box een uitstekende introductie.

Saul van Stapele

    • Saul van Stapele