De Harry-hulpijn voor leven na Harry

De Britse boekhandelsketen Waterstone’s wil een hulplijn opzetten voor fans van Harry Potter die overstuur raken door het laatste deel van de reeks jeugdboeken. Misschien is het een goed idee als dat in Nederland ook gebeurt, zegt Elsbeth Louis van uitgeverij De Harmonie, die de Potter-boeken in vertaling uitbrengt.

Waarom zou dat nodig kunnen zijn?

„J.K. Rowling, de schrijfster, heeft laten doorschemeren dat in het laatste deel van de reeks enkele hoofdpersonen zullen sterven. Als Harry Potter zelf doodgaat, is een hulplijn misschien geen slecht idee. Al moeten we wel bedenken dat de situatie hier anders is dan in Engeland. Daar verschijnt Harry Potter and the Deathly Hallows op 21 juli. Omdat wij het manuscript om veiligheidsredenen ook pas op die datum in handen krijgen, verschijnt de vertaling pas aan het eind van het jaar. Als Harry daadwerkelijk sterft, hebben ouders in Nederland dus ruim de tijd om hun kinderen daarop voor te bereiden.”

Harry dood, daar is niet iedereen het mee eens. De Amerikaanse bestsellerauteurs John Irving en Stephen King hebben Rowling gesmeekt Harry niet te laten sterven.

„Daar heeft Rowling grappig op gereageerd. ‘Als ik zie hoeveel mensen zij dood laten gaan in hun boeken, mag ik toch ook wel iemand laten sterven’, zei ze.”

Waterstone’s verwacht vergelijkbare scènes als toen de jongensband Take That in 1996 uit elkaar viel.

„Ja, toen Doe Maar ermee stopte, hebben we hier ook dat soort toestanden gehad. Op Nederlandse Potter-sites doen al jaren de wildste theorieën de ronde over hoe Harry en zijn vrienden komen te overlijden. In juli zullen we het weten. Maar misschien valt het wel mee en heeft Rowling een elegante oplossing bedacht.”

Arjen Ribbens

    • Arjen Ribbens