De Clintons en Pakistan

In 1998 annuleerde president Clinton een bezoek aan India en Pakistan in reactie op de kernproeven van beide landen. India noch Pakistan hebben het non-proliferatieverdrag of het kernstopverdrag ondertekend of geratificeerd. Beide landen zijn de facto kernwapenlanden.

In 2000 bracht Bill Clinton dan toch nog enkele gemoedelijke dagen door in India. Pakistan bezocht hij in een tussenstop op weg naar huis. De veiligheidsmaatregelen waren extra zwaar. Het presidentiële vliegtuig vloog zonder president naar de hoofdstad Islamabad. Clinton zelf kwam er in een klein, ongenummerd vliegtuig achteraan. Nogal beledigend voor Pakistan. Reden? De VS waren niet gediend van het nieuwe militaire regime onder leiding van generaal Pervez Musharaf, die naar verluid betrekkingen onderhield met terroristische organisaties, waaronder Al Qaeda.

Tijdens zijn afstandelijke bezoekje drong Clinton bij putschist Musharaf aan op het herstel van de democratie, het verminderen van de spanning met India over de kwestie Kasjmir, en het stopzetten van het nucleaire programma. Verder was de Pakistaanse generaal niet belangrijk.

Na 9/11 veranderde alles. De niet-democratisch verkozen Musharaf bleek opeens een sleutelfiguur in de strijd tegen terrorisme. Musharaf pakte zijn oude Afghaanse Al Qaida vriendjes aan, nazaten van de mujahedin, die hij jaren eerder in broederlijke samenwerking met de VS had helpen vormen. En ofschoon zich binnenslands vele borstelige wenkbrauwen fronsten, transformeerde Musharaf buitenslands van paria tot bondgenoot der vrije wereld. Hij kon met goed fatsoen zijn uniform weer aantrekken en zag er zo trouwens ook stukken kosmopolitischer uit.

Intussen zijn de Clintons geduldig. Onlangs bezocht Hillary Rodham Pakistan. Zij sprak over het belang van non-proliferatie, het bestrijden van terrorisme en het oplossen van de kwestie Kashmir. Geen vuil woord over democratie. Alles op zijn tijd. De Clintons en Pakistan is een ander verhaal dan dat van de Bushes en Irak.

Naema Tahir

Naema Tahir is Worldconnector: een nieuw initiatief voor een duurzame, rechtvaardige en vreedzame wereld.www.worldconnectors.nl

    • Naema Tahir