De chocolade-uitspraak, Bram vs Jort, stoute beurs

1 Vandaag komt The Queen voor een bezoekje over uit Groot-Brittannië. Koningin Elizabeth II en prins Philip zijn hier voor de viering van het 400-jarig jubileum van de Engelse Hervormde Kerk in Amsterdam. Beatrix ontvangt het stel op het vliegveld van Rotterdam, Elizabeth gaat ook langs bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Het is een tijdje geleden dat de Britse vorstin een staatsbezoek bracht aan Nederland: 25, 26 en 27 maart 1958.

2 Morgen is de uitspraak in de kwestie Tony’s Chocolonely: het kort geding dat chocoladefabrikant Bellissimo tegen het RVU-programma Keuringsdienst van Waarde heeft aangespannen. Bellissimo eiste vorige week dat de rechter de uitzending ervan zou verbieden. Volgens het tv-programma wordt veel chocolade in West-Afrika geproduceerd door slaven. Programmamaker Teun van der Keuken bracht het eigen chocolademerk Tony’s Chocolonely op de markt, dat volgens hem „100 procent slaafvrij” is. Volgens Bellissimo kán Tony’s Chocolonely niet 100 procent slaafvrij zijn. De rechter stelde de uitspraak vorige week uit tot deze week.

3 Morgen is ook het kort geding dat advocaat Bram Moszkowicz heeft aangespannen tegen Jort Kelder. Eis: stoppen met beledigingen en het uiten van valse beschuldigingen. Volgens de Quote-hoofdredacteur maakt Moszkowicz zich schuldig aan belangenverstrengeling: hij verdedigt Holleeder die wordt verdacht van het afpersen van de vermoorde Endstra, Moszkowicz was lange tijd Endstra’s advocaat.

4 Donderdag begint de landelijke campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen. Plaats van handelen is de Eerste Kamer. De 75 leden van de senaat worden gekozen door de leden van de Provinciale Staten. De uitslag van de verkiezingen op 7 maart is dus van belang voor de Haagse machtsverhoudingen. Donderdag gaan ook de twaalf provinciale stemwijzers online.

5 Donderdag wordt de Radio 538 School Award uitgereikt – door Bruno Bruins, onderwijsstaatssecretaris – aan ‘de leukste middelbare school van Nederland’. Genomineerd zijn het Adelbert College in Wassenaar, het Lek en Linge in Culemborg, het Jac. P. Thijsse in Castricum en de Amersfoortse Berg in Amersfoort.

Verder deze week, niet vergeten:

donderdag begint het Filmfestival Berlijn;

vrijdag wordt de World Press Photo-winnaar bekendgemaakt;

zaterdag is het PvdA-congres;

zaterdag begint de Huishoudbeurs, met als thema ‘Stout’;

zondag zingt Edsilia Rombley in een extra uitzending van Mooi! Weer De Leeuw, het is de voorronde voor het Eurovisie Songfestival (op 10 en 12 mei in Helsinki).

Samenstelling: Peter Leijten