‘Colts’ winnen Super Bowl

Tony Dungy heeft zijn felbegeerde plaats in de Amerikaanse sportgeschiedenis. Als eerste zwarte coach zag hij zijn Indianapolis Colts vannacht de Super Bowl winnen, de finale van het American Football-seizoen. Het team uit de staat Indiana was in Miami met 29-17 te sterk voor de Chicago Bears.

In de eerste drie kwarten ging de strijd redelijk gelijk op. Halverwege het laatste kwart bewees de ploeg uit de staat Indiana echter over meer kwaliteit te beschikken en nam een niet te overbruggen voorsprong. Peyton Manning werd gekozen tot meest waardevolle speler (MVP). Hij kreeg na afloop een stevige knuffel van Dungy. De triomferende coach had ook troostende woorden voor zijn tegenstander en goede vriend Lovie Smith. Voor het eerst stonden clubs van zwarte coaches tegenover elkaar in de finale.

Indianapolis Colts volgde met de overwinning Pittsburgh Steelers op. In 2005, 2004 en 2002 ging de eindzege naar New England Patriots. ‘The Colts’ zegevierden in 1970 voor het laatst.

De finale had in de stromende regen plaats in het 75.000 plaatsen tellende Dolphin Stadium in Miami. De zege van de Colts was daarom des te opmerkelijker, omdat het team in Indiana indoor speelt. Voor de winnaars lag een bedrag van 73.000 dollar per persoon klaar, de verliezers moesten genoegen nemen met 38.000 dollar.

De zanger Prince verzorgde in de pauze een optreden. Op een futuristisch podium midden op de grasmat speelde hij de nummers ‘Let’s Go Crazy’ en ‘Purple Rain.’ (ANP)