Argentijnse koningin Cristina doet Parijs

De eerste koning van Venezuela Hugo Chávez is niet de enige regionale rode leider met cristineke.jpgsterk monarchale trekjes. In Argentinië lusten ze er ook pap van. President Néstor Kirchner heeft deze week zijn vrouw Cristina voor regeringsboodschappen naar Parijs gestuurd.  Cristina Fernández de Kirchner, senator namens de provincie Buenos Aires, maakt geen deel uit van de regering maar zal desalniettemin namens Argentinië morgen met Frankrijk een mensenrechtenverdrag tekenen tegen de verdwijning van personen. Maar het ware doel van het koninklijke Argentijnse staatsbezoek is wat ze hier noemen ,,het internationaal lanceren´´ van wat later dit jaar de eerste door het volk gekozen vrouwelijke president van Argentinië moet worden.

Terwijl Cristina zoveel mogelijk handen schudt van Franse ministers en presidentskandidaten woedt in eigen land een steeds heftiger debat over de Franse tournee. Vertegenwoordigers van mensenrechtengroepen zijn verontwaardigd dat het belangrijke onderwerp van het justitieel aanpakken van voormalige juntaleden ,,misbruikt wordt voor een mediashow enkel en alleen ter politieke promotie van mevrouw Kirchner.´´

Officieel is er nog geen besluit genomen maar door Argentijnse regeringswoordvoerders wordt steeds vaker gezegd dat Cristina ook een meer dan voortreffelijke kandidaat zou zijn bij de verkiezingen om het presidentschap die in oktober op de agenda staan. Uit peilingen blijkt dat Cristina na haar man veruit de hoogste ogen gooit bij verkiezingen. Maar een beetje extra exposure (op kosten van de staat) kan nooit kwaad. De Argentijnse staats-tv doet braaf verslag en ze krijgt in ieder geval al de presidentiële website kado.

crismetvillepin.jpgOf Cristina zal deelnemen hangt uiteindelijk af van haar man. En wat die wil, weten we niet want in de bijna vier jaar dat hij aan de macht is, heeft hij bijvoorbeeld nog nooit een persconferentie gegeven. En Cristina praat vrijwel ook nooit met de pers. Journalisten zijn namelijk ,,overbodige tussenpersonen´´ geworden voor een president ,,die rechtstreeks met het volk communiceert´´, legde zijn communicatiebaas Enrique Albistur gisteren uit in een interview.

In de oppositie zien ze de manoeuvre van de Kirchners als een erg doorzichtige poging om, net zoals de Caraïbische vriend en belangrijkste geldschieter van Argentinië Hugo Chávez, nog tot ongeveer 2020 aan de macht te blijven. Als Cristina het nu, na vier jaar overneemt van Néstor kan haar man haar weer aflossen in 2013. En daarna doet Cristina haar tweede termijn.

In feite regeert zo zestien jaar lang Néstor want die geldt in het huwelijk van de twee - die verkering hebben sinds hun rechtenstudie - nadrukkelijk als degene met de broek aan. Het presidentieel stuivertje verwisselen is de Latijns Amerikaanse variant van het Clinton model.

    • Marcel Haenen