Alleen voor slimmeriken: speurtocht naar De Brief

Tilburg is de eerste Nederlandse stad waar het spel ‘De Brief’ plaatsvindt.

Al een paar weken zijn 375 Tilburgers verwikkeld in een mysterieuze speurtocht.

Een brief kan overal liggen: bij een standbeeld, een telefooncel of onder een bank in Tilburg. Foto´s Merlin Daleman Het spel: Waar is de brief? Tilburg, 26-01-07 © Foto Merlin Daleman speurtocht naar De Brief in Tilburg Daleman, Merlin

Het is april 2006. Jan Baeten (25), student Sportmarketing, ligt in bed. Hij kan niet slapen, omdat hij gespannen is voor een examen. Zijn gedachten zijn bij Gent, de plaats waar hij woont maar die hij nauwelijks kent, beseft hij. Daar moet verandering in komen. „Ik wilde Gent beter leren kennen en vond ook dat anderen meer moesten leren over de stad”, zegt de inmiddels afgestudeerde Baeten. Hij bedacht een spel, een soort speurtocht, waarbij hij een aantal brieven in de binnenstad van de Belgische stad verstopt. Wie een brief vindt, wint een prijs. Iedereen kan gratis meedoen, alles wat nodig is, is een registratie via internet.

Al een paar maanden later vindt de eerste editie van ‘De Brief’ plaats in Gent. In juni 2006 zoeken zo’n vierhonderd Belgen zich rot naar de verstopte enveloppen. Als ‘De Brief’ in oktober terugkeert, doen ruim zevenhonderd mensen mee. „Geweldig dat mijn kindje zo’n succes is geworden”, glundert Baeten.

Eén van de fanatiekste deelnemers is Christophe van der Sluis (20). Als hij begin dit schooljaar van Gent naar Tilburg verhuist voor een studie aan de Dansacademie, wil hij het spel in zijn nieuwe woonplaats introduceren. Van der Sluis: „Ik kende Tilburg niet en wist dat ik Gent veel beter had leren kennen door mee te doen met ‘De Brief’. Hoe kon ik Tilburg beter leren kennen dan de speurtocht naar Nederland te exporteren?”

En dat gebeurde. Al een paar weken zijn zo’n 375 Tilburgers verwikkeld in een spannende, mysterieuze speurtocht. Een speurtocht, waarvan veel andere inwoners niets weten. Deelnemers registreerden zich op de website www.waarisdebrief.nl en krijgen dagelijks tips over de locatie van de envelop. Wie het papiertje met een code als eerste vindt, kan zijn prijs ophalen bij de organisatie. Wie zich niet registreert, weet niets van ‘De Brief’. „De kick is om de anderen net te snel af te zijn. Jij moet de slimste zijn, de eerste die de tips weet te ontcijferen”, vertelt Jeroen van den Bosch, die de eerste brief vond en daarmee een mobiele telefoon won.

Die brief lag onder de trap bij de artiesteningang van het Concertgebouw. Aan de hand van tips als Hier komen veel jongeren en Ik hoor veel muziek wist Van den Bosch de envelop te vinden. „Voor mij was Jo Coenen de gouden tip. Ik wist dat hij de architect van het gebouw was en zo wist ik waar ik moest zoeken. Toen ik bij het Concertgebouw stond, vielen alle puzzelstukjes op zijn plaats en zag ik dat alle tips pasten. Toen ben ik net zo lang gaan zoeken totdat ik de brief gevonden had.” Ook Van den Bosch merkt dat hij zijn woonplaats beter heeft leren kennen door de speurtocht. „Je kijkt toch anders naar gebouwen, parken en monumenten. Ineens let je veel meer op de details.”

Maar het zoeken naar ‘De Brief’ is soms een gevaarlijke bezigheid, weet ook Van der Sluis, die nu Stadsverantwoordelijke is. „In België is het voorgekomen dat Jan achtervolgd werd toen hij een nieuwe brief ging verstoppen.” Nu Van der Sluis de brieven in de Tilburgse binnenstad verstopt, is ook hij bang achtervolgd te worden. „Daarom verstop ik alle brieven ’s nachts en heb ik een handlanger.”

‘De Brief’ Tilburg bereikt bijna zijn hoogtepunt. De laatste brief, waarmee een iPod te winnen valt, is net verstopt of wordt een dezer dagen op een geheime plaats gelegd. De finale belooft moeilijk te worden: brief 5 wordt verstopt op een lastige plaats en de tips worden cryptischer. „Voor een iPod moet je natuurlijk wel moeite doen”, zegt Baeten, „zo’n mooie prijs geven we met pijn in ons hart weg.” Iedereen maakt nog kans op deze hoofdprijs. Schrijf je in via de website en zoek mee. Kan Stadsverantwoordelijke Van der Sluis niet één kleine tip geven? „Nou, zoek in ieder geval niet te opvallend. Als anderen je zien zoeken, achtervolgen ze je misschien en wie is dan als eerste bij de brief?” Zelf vindt hij de zoekende mensen vooral grappig. „Dan zie ik iemand heel langzaam langs een bankje lopen en kijkt hij toch even snel of een envelop onder de planken is geplakt. Vervolgens staan ze op en lopen door alsof er niets gebeurd is. Het zijn net een stel dieven, die de anderen net iets te snel af willen zijn.”

    • Leoni van de Schraaf