ABN Amro en Allianz kopen SDU van Rijk

Uitgever en producent van waardepapieren SDU komt hoogstwaarschijnlijk in handen van ABN Amro en de Duitse verzekeraar Allianz. Het bedrijf stond al jaren in de etalage.

Participatiemaatschappijen ABN Amro Capital en Allianz Private Equity hebben een principeovereenkomst bereikt met de eigenaar van SDU, het ministerie van Financiën. De overname moet nog worden goedgekeurd door Europese mededingingsautoriteiten. Bovendien wordt de ondernemingsraad nog gehoord. Binnen enkele weken zou de verkoop afgerond moeten zijn.

Het ministerie van Financiën bezit 100 procent van de aandelen van SDU. Een van de dochterondernemingen is SDU Identification, een voormalige joint venture van SDU en waardepapierendrukkerij Joh. Enschedé. Het Haarlemse bedrijf produceert onder meer het nieuwe biometrische paspoort. Dochter SDU Uitgevers in Den Haag, uitgever van onder meer de Staatscourant, is voor 25,9 procent eigendom van Wolters Kluwer. De uitgeverij doet geen mededelingen over de overname.

Betrokken partijen weigeren een overnamebedrag te noemen. Volgens analisten is SDU tussen 400 en 480 miljoen euro waard. Evenmin is bekendgemaakt in welke verhouding ABN Amro en Allianz participeren. De investeringstak van ABN Amro blijft gemiddeld vier tot zeven jaar actief in een bedrijf. Financiën wil de opbrengst gebruiken voor het verlagen van de staatsschuld, aldus een woordvoerder.

SDU staat al jaren in de verkoop. Afgelopen voorjaar zette de Nederlandse staat het bedrijf nadrukkelijk in de etalage. Het ministerie van Financiën stelde toen dat SDU een commercieel opererende onderneming is en dat er geen beleidsmatige redenen zijn om een belang in de uitgever te houden. In 1988 werd SDU verzelfstandigd. Twee maanden geleden vielen de namen van ABN Amro en Allianz als overnamekandidaten.

SDU behaalde in 2005 een omzet van 209 miljoen euro en een nettowinst van 23,6 miljoen. Voor 2006 verwacht de onderneming een lager resultaat, onder meer door gedaalde inkomsten bij de Staatscourant.