Aanslag op markt Bagdad kost 135 levens

In een opnieuw zeer bloedig weekeinde in Irak zijn zaterdag 135 mensen gedood bij een zelfmoordaanslag op een drukke markt in een shi’itische wijk van Bagdad. Vanmorgen vielen er 18 doden bij bomaanslagen.

Volgens The New York Times beschuldigden gisteren veel Irakezen de Verenigde Staten ervan de voorwaarden voor de aanslag van zaterdag te hebben geschapen door hun acties tegen het Leger van de Mahdi, de militie van de radicale, anti-Amerikaanse geestelijke Muqtada Sadr. Veel shi’ieten beschouwen deze en andere milities als hun enige bescherming tegen sunnitische terroristen en rebellen. De Verenigde Staten brandmerken het Leger van de Mahdi echter tegenwoordig als gevaarlijkste geweldpleger in de Iraakse oorlog.

In het kader van het grote veiligheidsoffensief waarvoor de VS zo’n 17.000 extra militairen naar Bagdad sturen, zijn al veel controleposten van het Leger van de Mahdi die shi’itische wijken beveiligen ontmanteld en sadristische leiders opgepakt. Andere leiders zijn ondergronds gegaan.

Vandaag werd de dood gemeld van twee belangrijke medewerkers van Muqtada Sadr, een politieke leider in de provincie Diyala die door Amerikaanse militairen werd gedood en een militieleider in Basra die door onbekenden werd doodgeschoten.

Shi’ieten die door The New York Times werden aangehaald zeiden dat het vacuüm dat door de verzwakking van het Leger van de Mahdi is geschapen, direct opgevuld had moeten worden door Iraakse of Amerikaanse troepen. Doordat dat niet is gebeurd, zeggen zij, hebben sunnitische extremisten en andere anti-shi’itische krachten meer gelegenheid voor aanslagen als die van zaterdag op de markt in de wijk Sadriya. Niet alle Amerikaanse militairen zijn nog in Bagdad gearriveerd, en Amerikaanse functionarissen hebben al eerder geklaagd dat er te weinig Iraakse militairen komen. In verband daarmee zou het offensief zijn vertraagd. In theorie moeten meer dan 50.000 Iraakse militairen en politiemannen en 35.000 Amerikaanse militairen aan het nieuwe offensief deelnemen.

De aanslag van zaterdag in het centrum van Bagdad werd uitgevoerd door een man in een vrachtwagen met een ton explosieven. Het was de zwaarste afzonderlijke aanslag sinds het begin van de oorlog in 2003. Behalve de doden vielen er ook 300 gewonden. Het gebied was in december ook al doelwit van een aanslag. De Iraakse regering gaf aanhangers van de opgehangen Iraakse president Saddam Hussein de schuld van de aanslag, evenals sunnitische ‘takfiri’s’, die shi’ieten als ongelovigen brandmerken. Een woordvoerder van premier Maliki haalde ook uit naar Syrië, waaruit 50 procent van de in Irak actieve terroristen afkomstig zouden zijn.

Kennelijk bij wijze van vergelding werden gisteren zeker 15 mensen gedood en meer dan 50 gewond bij mortieraanvallen op de sunnitische wijk Adhamiya. (AFP, Reuters, AP)