7 redenen om thuis te blijven

Dungeon Siege: Throne of Agony 2k Games, prijs: 45 euro, PlayStation Portable Sony Veel meer dan middeleeuwse fantasieomgevingen bezoeken en monsters in mootjes hakken doe je niet.

Dungeon Siege: Throne of Agony

2k Games, prijs: 45 euro, PlayStation Portable Sony

Toegegeven, Throne of Agony heeft het voordeel een beetje eenoog te zijn in het land der blinden. Veel role-playing games (RPG’s) zijn er nu eenmaal niet verschenen voor de handheld van Sony, gek genoeg. Throne of Agony is eigenlijk geen echte RPG maar meer een action-RPG. Niet zozeer het tactisch verbeteren en uitbreiden van je personage spelen een hoofdrol, als wel de brute actie die tegelijkertijd behoorlijk herhalend is. Want veel meer dan archetypische middeleeuwse fantasieomgevingen bezoeken en idem dito monsters in mootjes hakken, doe je niet in dit spel. Toch is het een alleraardigst avontuur geworden. Het flinterdunne verhaal wordt fraai verteld met handgetekende schetsen en de beelden behoren tot een van de mooiste op de Sony handheld tot nu toe. Het spel vraagt weinig nadenken, maar heeft toch onbewusts iets verslavends. Je blijft doorspelen. Het doet bij vlagen zelfs denken aan de beroemde RPG-serie Diablo. Voor onderweg is dit een aangenaam actiespel in een Tolkien-eske wereld. Soms is dat gewoon genoeg. (JM)

2 Nachtelijke quiz

Spek & Bonen Show

Ned. 3, 00.50-01.15u.

De Staat Van Verwarring wordt de Spek & Bonen Show. De presentatoren blijven, maar in plaats van een talkshow maken zij een quiz. Deelnemers kunnen ‘felbegeerde’ prijzen winnen, zoals 45 minuten wandelen in een wandelgebied naar keuze en strijden om de hoofdprijs: spek en bonen. Daarnaast zijn er twee kandidaten die lijnrecht tegenover elkaar staan. Zo neemt een roker het op tegen een anti-roker en een poedel tegen een pitbull.

3 Serie

Nuclear secrets

BBC 2, 22.00-23.00u.

Vijfdelige documentaireserie over de keerpunten in de kernwapenwedloop. Aflevering 4: Vanunu and the bomb. Mordechai Vanunu – John Crossman na zijn bekering tot het christelijk geloof – klapte uit de school over de kernmacht van Israël, wat voor een wereldwijd schandaal zorgde. Na het uitzitten van zijn gevangenisstraf, werd Vanunu op 21 april 2004 onder een groot aantal beperkingen vrijgelaten.

3 Serie

Nuclear secrets

BBC 2, 22.00-23.00u.

Vijfdelige documentaireserie over de keerpunten in de kernwapenwedloop. Aflevering 4: Vanunu and the bomb. Mordechai Vanunu – John Crossman na zijn bekering tot het christelijk geloof – klapte uit de school over de kernmacht van Israël, wat voor een wereldwijd schandaal zorgde. Na het uitzitten van zijn gevangenisstraf, werd Vanunu op 21 april 2004 onder een groot aantal beperkingen vrijgelaten.

Vijfdelige documentaireserie over de keerpunten in de kernwapenwedloop. Aflevering 4: Vanunu and the bomb. Mordechai Vanunu – John Crossman na zijn bekering tot het christelijk geloof – klapte uit de school over de kernmacht van Israël, wat voor een wereldwijd schandaal zorgde. Na het uitzitten van zijn gevangenisstraf, werd Vanunu op 21 april 2004 onder een groot aantal beperkingen vrijgelaten.

4 Documentaire

Tegenlicht: Gods agenda

Ned. 2, 20.55-21.50u.

Tweede deel van het tweeluik God in Amerika. Rudi Boon en Shu Chen Tan bekijken de invloed van conservatieve christenen in de VS op politiek en wetenschap. De religieuze inzichten van deze fundamentalistische gelovigen bepalen in toenemende mate de Amerikaanse agenda, in de binnenlandse en buitenlandse politiek. Richard Dawkins, de beroemde evolutiebioloog uit Oxford, nam de handschoen op tegen dit verschijnsel.

5 Klussen

Doe-het-zelftips

http://www.instructables.com/

Hoe zou je met Tupperware-dozen luidsprekers voor je iPod kunnen maken? En hoe teken je de mooiste Fred Flintstone, maak je jeukpoeder of een eetbare chocolade Valentijnskaart? Instructables.com is een website met grappig geïllustreerde handleidingen voor doe-het-zelvers, knutselaars en keukenchefs. Alle handleidingen zijn stap-voor-stap uitgelegd en voorzien van foto’s of illustraties. Een druk op de knop ‘view all steps’ is aan te raden omdat je anders blijft klikken bij een uitgebreid project. Want voor de meer ervaren doe-het-zelvers staan er echt ingewikkelde instructies op de site zoals het vervaardigen van een chopperfiets uit afvalmateriaal of een wasmachine die door fietstrappers wordt aangedreven. Inmiddels staat de teller op de site op 2.891, maar de Handige Harry’s die hun creaties willen delen met anderen, kunnen hier uiteraard ook hun knutselwerkjes kwijt. (EB)

6 Hoorspel

Bommel

Radio 1, 14.00-14.15u.Concertzender, 00.45-01.00u.www.hoorspelbommel.nl

De heer van stand voor wie geld geen rol speelt, staat vanaf vandaag centraal in een radiohoorspel. De avonturen van Ollie B. Bommel en zijn trouwe vriend Tom Poes zijn ruim twee jaar lang op werkdagen te volgen via radio en internet. De serie is gebaseerd op ongeveer 75 Bommelverhalen, die uitgezonden worden in 440 afleveringen. Regisseur Peter te Nuyl bewerkte de verhalen van Marten Toonder en verzamelde een stoet grote Nederlandse acteurs. Zo vertolkt Mark Rietman de rol van heer Bommel en speelt Jacob Derwig Tom Poes. Daarnaast zijn er gastrollen voor onder meer Chantal Janzen, Brigitte Kaandorp en Jörgen Raymann. Geniet weer van de onhandige heer Bommel die zich altijd in de nesten werkt en zijn vriend Tom Poes nodig heeft om hem daar weer uit te halen. ‘Als je begrijpt wat ik bedoel.’ (LvdS)

7 Hiphopslang

Hiphop-translator

3,50 euro, via www.steape.com

Helemaal fan van 50 Cent, maar versta je geen woord van wat de beste jongen rapt? Of lopen je vrienden je constant te dissen en heb jij geen flauw idee hoe je moet reageren? Geen nood, nu is er de Hiphop-translator. Dit programmaatje vertaalt Nederlandse of Engelse zinnen in hiphopslang. Dus word je weer eens onrespectvol behandeld? Roep gewoon: I ride 26 and let my 9 scream flip (Mijn auto heeft 26 inch velgen en ik laat mijn 9 mm knallen) of Put your mack down, I know your background (Doe je gun weg, ik weet wie je bent). De Hiphop-translator kun je voor een paar euro downloaden op je mobiele telefoon. De zinnen komen niet alleen in beeld te staan, ook kun je ze hardop afspelen. Mocht het dan nog niet lukken: je kunt de vertalingen ook als fonetische tekst oproepen. Nu kan iedereen zijn vrienden dus aanspeken als een échte gangster. You about to get a taste of the way that we do it down here! (LvdS)

Met bijdragen van Eline Bergmans, Jan Meijroos en Leoni van de Schraaf

    • Eline Bergmans
    • Jan Meijroos
    • Leoni van de Schraaf