Jacht op poema stilgelegd

poemajacht.jpgVoor het afknallen van een poema in Argentinië betaalt een buitenlander gemiddeld zo´n 2.500 euro. Dat is voor veel Argentijnen een jaarsalaris. Geen wonder dus dat menige Argentijn zijn uiterste best doet om de Europese of Amerikaanse jager te behagen. Dat leidt tot zulke dierenkwellingen dat de provincie La Pampa met onmiddellijke ingang de jacht op de poema heeft opgeschort. Het jachtverbod geldt voor onbepaalde tijd.

Het lijkt verschrikkelijk stoer. Het neerschieten van dit roofdier op de lege Argentijnse vlaktes. En dan als bonus voor thuis op de vensterbank een foto van de kattenkiller die onverschrokken poseert met de rechterlaars op de maag van het dode, door hem knap verschalkte, beest. Maar er wordt steeds minder aan het toeval overgelaten. Milieuclubs waarschuwen al tijden dat er via internet allerlei jachtarrangementen worden aangeboden ,,met gegarandeerd resultaat.´´

De actiegroep Cullunche uit Mendoza heeft informatie waaruit blijkt dat in verscheidene Argentijnse provincies - waar de jacht op dit roofdier is verboden - poema´s worden gevangen en verkocht aan handelaren in de provincie La Pampa waar jagers zich wel legaal kunnen uitleven op katachtigen.

Afgelopen donderdag werden er bij de eigenaar van een jachtterrein 104 schedels van poemaschedels.jpgpoema´s gevonden. En sinds december zijn vierentwintig poema´s bevrijd die in kooien werden vastgehouden. De beesten dienen als kanonnenvoer voor jagers. Ze worden gedrogeerd losgelaten in gebieden waar de buitenlandse toeristen een paar dagen jagen.

In de Argentijnse krant La Nación staat een artikel waarin een anonieme Argentijnse jager vertelt over de misstanden bij de jacht. Gevangen gehouden poema´s krijgen dagenlang een dieet van gezouten vlees voorgeschoteld. En geen water. Als je dan met de organisator van de jacht afspreekt dat hij zijn cliënten post laat vaten aan de rand van bijvoorbeeld een meer en de poema´s daar in de buurt loslaat, is er een grote kans dat ze elkaar tegenkomen. En daarna fijn douchen en lekker borrelen in het hotel.

    • Marcel Haenen