VS: rapport over klimaat is ‘waardevol’

Amerikaanse klimaatonderhandelaars vinden het klimaatrapport van het IPCC „belangrijk” en „waardevol”. In het verleden probeerden de VS vergaande conclusies over het broeikaseffect aan te passen.

Ook elders is positief gereageerd op het gisteren verschenen rapport. In verschillende landen werd gewezen op de dringende noodzaak om actie te ondernemen tegen klimaatverandering nu de klimaatcommissie van de Verenigde Naties duidelijker dan ooit stelt dat de opwarming van de aarde bestaat en de menselijke invloed daarop ‘vrijwel zeker’ is.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon noemde gisteren klimaatverandering „een van de belangrijkste en meest urgente problemen van de internationale gemeenschap”. Hij wilde niet ingaan op de vraag of hij een spoedconferentie zal beleggen over het klimaat, zoals door verschillende landen en organisaties is gevraagd.

Volgens de Franse president Jacques Chirac staan we „op de drempel van het onomkeerbare”. Hij riep op tot een economische en politieke „revolutie” om de planeet te redden. De Italiaanse minister van Milieu zei dat we „een ramp riskeren” als we niet sneller actie ondernemen dan tot nu toe.

De Nederlandse regering pleit, gezien de omvang en ernst van de klimaatverandering, voor een leidende rol van de Europese Unie. Dat zou „bijdragen aan de geloofwaardigheid van de Europese Unie en de impasse rond de internationale klimaatonderhandelingen doorbreken”, aldus de regering.

John Reilly, die onderzoek doet naar de relatie tussen wetenschap en klimaatbeleid, denkt niet dat het rapport zal leiden tot een aanpassing van de Amerikaanse politiek. „Zeggen dat het klimaat verandert en dat dit vrijwel zeker door de mens wordt veroorzaakt, is niet hetzelfde als zeggen dat de verandering van het klimaat zo ernstig is dat we er nu meteen iets tegen moeten doen”, aldus Reilly.

De Verenigde Staten hebben volgens ingewijden met succes aangedrongen op een afzwakking van de conclusie over orkanen. In de oorspronkelijke tekst werd het versterkte broeikaseffect (en daarmee de mens) als de veroorzaker omschreven van steeds sterkere orkanen – zoals ‘Katrina’ die in 2005 zware schade aanrichtte in New Orleans. In de definitieve tekst staat dat de toename ‘eerder wel dan niet’ door de mens wordt veroorzaakt. Het rapport uit 2001 stelde nog dat er onvoldoende bewijs was dat klimaatverandering leidde tot krachtiger orkanen.