Vier films krijgen Tiger

Bas Blokker

Geen drie, zoals gebruikelijk, maar vier films hebben gisteravond een Tiger Award op het International Film Festival Rotterdam gekregen. Juryvoorzitter Piers Handling kende in een ceremonie in De Doelen in Rotterdam de Tigers toe aan Die Unerzogenen van de Duitse Pia Marais, Love Conquers All van de Maleisische Tan Chui Mui en, ex aequo, aan Bog of Beasts van de Braziliaan Claudio Assis en AFR van Morten Hartz Kaplers. De eerste regisseurs kregen ieder 10.000 euro, de andere twee moesten het bedrag delen. Het maakte Hartz Kaplers niet uit; hij had nergens op gerekend. „Daarom heb ik ook van die suffe kleren aan”, zei hij in zijn dankwoord.

Volgens Handling, directeur van het festival van Toronto, was de jury het na discussies tot diep in de nacht eens over de eerste twee films. Van de overige dertien competitiefilms was er een aantal dat verschillende juryleden behaagde. Daaruit zijn deze twee films gekozen.

De toekenning van de Tigers leidde zoals altijd tot discussie achteraf. Een enkele insider was niet te spreken over de prijs voor AFR, de bijna als betoog over media-manipulatie opgebouwde fake-documentaire over de moord op een staatsman. Anderen waren verbaasd over de kennelijke eensgezindheid van de jury over Die Unerzogenen, het portret van een jong pubermeisje in een onachtzaam hippiegezin. Deze film was tot dusver maar weinig recensenten opgevallen als iets bijzonders.

Het gevoel voor tempo en de symmetrische structuur van Love Conquers All viel wel algemeen in de smaak en ook voor de ruige energie van de Braziliaanse Bog of Beasts (Beestenpoel) was meer waardering.

De enorme discrepantie tussen de prijzen die door filmprofessionals worden toegekend en de publieksprijs is een jaarlijks terugkerend fenomeen. Op de ranglijst van publieksfavorieten (aangevoerd door Das Leben der Anderen) is AFR de eerste prijswinnaar die we tegenkomen, op nummer 28. De andere Tigers staan op nummer 78 (Die Unerzogenen), 106 (Bog of Beasts) en 152 (Love Conquers All).

De Rotterdamse festivaldirecteur Sandra den Hamer toonde zich na afloop tevreden met de winnaars en vooral met het feit dat andere films uit de competitie ook bij overige prijzen terugkeerden. „Er stonden vanavond zes Tigers op het podium’’, zei Den Hamer, die het laatste woord heeft bij de samenstelling van het competitieprogramma. Tigerkandidaat Yo! van de Cubaan Rafa Cortés kreeg een prijs van de Fipresci-jury, bestaande uit internationale filmcritici, en Fourteen van de Japanner Hirosue Hiromasa, werd bekroond door de NetPac-jury die de Aziatische films op het festival beoordeelt.

Volgens festivaldirecteur Den Hamer was het aantal bezoekers aan de 36ste editie van het Rotterdams filmfestival „weer licht gestegen’’, terwijl er minder films zijn vertoond dan vorig jaar. Het festival is vandaag nog de hele dag aan de gang. Morgen worden de beste films van het festival vertoond op de zogenoemde Volkskrant-dag.

    • Bas Blokker