Ten Cate: waar blijft waardering

Trainer Henk ten Cate vindt dat Ajax niet de eer krijgt die het verdient. Hij wordt er cynisch van. „Nee, we hebben nog helemaal niet goed gespeeld.”

Zou Feyenoord het Ajax in de tweede onderlinge wedstrijd van het seizoen opnieuw gemakkelijk maken? Het zijn vragen die Ajax-trainer Henk ten Cate „mateloos irriteren”. Na de ochtendtraining naast de Arena, waar morgen de Nederlandse voetbalklassieker wordt gespeeld, deed hij geen moeite zijn ergernis te verbergen.

„Nee, we hebben nog helemaal niet goed gespeeld”, spotte Ten Cate. „Ik lees ook kranten. Altijd als wij winnen, is de tegenstander slecht. Ik hoop dat Feyenoord zondag niet zo goed is als Ajax, want dan winnen we.”

Ten Cate heeft zich met name gestoord aan de berichtgeving na de 4-0 competitieoverwinning in De Kuip. In die wedstrijd legde Ajax op pijnlijke wijze de gebreken bloot van de ploeg uit Rotterdam. De Ajax-trainer vindt dat na de zege te veel is verwezen naar de onmacht van Feyenoord.

Ook in de aanloop naar de klassieker had Ten Cate geen zin naar andere clubs te kijken. Zaterdagavond speelt koploper PSV tegen nummer drie AZ. Ajax staat acht punten achter op de landskampioen en heeft een punt voorsprong op de ploeg uit Alkmaar. „Voor mij geldt momenteel maar één scenario en dat is zelf winnen.”

Een opstelling wilde Ten Cate niet geven, maar zeker is dat Edgar Davids begint als linkermiddenvelder. De bij Ajax geschoolde 74-voudig Oranje-international kwam deze week over van Tottenham Hotspur. „De eerste dag behoorde hij bij een fitheidtest tot de drie besten. Hij is verbaal en fysiek sterk. Alleen zijn aanwezigheid doet al iets met de groep. Hij ging vandaag duels hard aan. Daar gaan anderen hopelijk in mee.”

Ook zeker is dat John Heitinga en Thomas Vermaelen het hart van de verdediging vormen nu aanvoerder Jaap Stam geschorst is. Ten Cate wilde niet hardop nadenken over de mogelijkheid Klaas Jan Huntelaar, die een moeilijke periode doormaakt, te passeren en de Braziliaan Leonardo tegen zijn oude werkgever als spits op te stellen. „Hij is in vorm.”

    • Michiel Dekker