Televisie Voorkeur

actualiteit

Buitenhof. Onder andere een interview met minister van Defensie Henk Kamp. Over zijn jaren bij Defensie, de koers van de VVD en zijn rol in de oppositie als woordvoerder integratie. Ned.2, 12.05-12.55u.

documentaire

Panorama: Turkije, waarover niet gepraat mag worden. Reportage over de moord op de Turks-Armeense journalist Hrant Dink, die op 19 januari werd doodgeschoten door een jonge, radicale Turkse nationalist. België 2 (Canvas), 20.00-21.05u.

ZDF-History: Der Wettlauf zum Mond. Documentaire over het Amerikaanse Apolloprogramma, dat geldt als een van de gevaarlijkste ondernemingen in de geschiedenis van de ruimtevaart. ZDF, 23.30-0.15u.

praatprogramma

Tegenpolen. Gasten zijn televisieweerman en meteoroloog Reinier van den Berg en Salomon Kroonenberg, geoloog van de Technische Universiteit Delft . Van den Berg waarschuwt voor de nadelige gevolgen van de opwarming van de aarde en voorspelt een milder klimaat voor Nederland. Kroonenberg voorziet juist een nieuwe ijstijd, waarbij de temperaturen in ons land fors zouden kunnen dalen. Ned.2, 22.50-23.20u.

informatief

Overleven: Oorlog tegen kanker. Tweedelige reeks over 20 jaar strijd, hoop en tegenslagen van de wetenschappers bij kankeronderzoek. De verwachting is dat kanker zal evolueren naar een chronisch controleerbare ziekte, waarbij het dagelijks innemen van een medicijn de kanker stabiliseert, maar het genezen van de ziekte lijkt nog ver weg. België 2 (Canvas), 22.00-22.35u.

Reporter: Nederland, islamitisch missieland. In Rotterdam wordt de grootste moskee van Nederland gebouwd. Een rijke sjeik uit Dubai – Hamdan Al Rashid Al Maktoum – steekt vier miljoen euro in het project. Nederland is een islamitisch missieland geworden. Inmiddels telt ons land meer dan 450 moskeeën, vaak gefinancierd met kapitaal uit het buitenland. Een onderzoek naar de geldstromen en de strijd om de macht achter de schermen bij een aantal nieuwbouwprojecten. Ned.3, 22.15-22.50u.

Kunst

Boeken. Een gesprek met sinoloog Kristofer Schipper, oud-hoogleraar aan de Sorbonne in Parijs en de Leidse universiteit. Tegenwoordig woont hij in Fuzhou (China) waar hij o.m. bezig is met het inrichten van een westerse bibliotheek. Schipper is een groot kenner van het taoïsme. Hij vertaalde werk Zhuang Zi, die een grote invloed heeft uitgeoefend op de mystiek en de kunst van het Verre Oosten. Ned.1, 11.30-12.00u.

NPS Arena. Gast is schoenenontwerper Jan Jansen. Komende week veilt Christie’s zo’n 150 bijzondere schoenen van hem en ook verschijnt zijn biografie. Verder o.m een reportage over Hester Vlamings, door Jansen zijn ‘troonopvolgster’ genoemd. Musicoloog Bas van Putten en pianist Ralph van Raat analyseren Arnold Schönberg en zijn muziek Verklärte Nacht. Van Raat speelt de diverse thema’s van het stuk aan de piano en we zien ook beelden van het concert door het Radio Filharmonisch Orkest. Tot slot oude jazzopnames uit de jaren 50, 60 en 70, met commentaar van radiomaker en jazzcontrabassist Hans Mantel. Ned.2, 17.00-18.55u.

sport

NOS- Studio Sport. Rechtstreeks verslag van de WB schaatsen in Turijn, samenvatting van de alternatieve elfstedentocht op de Weissensee en aandacht voor de WB shorttrack in Heerenveen. Later o.a. skiën, NK badminton en voetbal. Ned.1, 13.05-17.20u. & 18.00-19.05u.

De wedstrijden. Verslag van de gespeelde eredivisiewedstrijden met o.a. Ajax-Feyenoord, ADO-FC Utrecht en Sparta-Roda JC en terugblik op Europees eredivisievoetbal. Tien, 19.00-20.30u. & 22.45-23.45u.

NOS-Studio Voetbal. Youri Mulder en Hugo Borst analyseren met een gast het (inter)nationale voetbal. Ned.1, 22.10-23.05u.