Televisie Overige films

The Island on Bird Street (Søren Kragh-Jacobsen, 1997, Den/GB/Dld). Goedbedoelde verfilming van roman van Uri Orlev over jongen die overlevingsstrategieën van Robinson Crusoe toepast in Pools getto tijdens Tweede Wereldoorlog. Grimmige jeugdfilm ging eertijds in première op Cinekid. BBC2, 12.50-14.30u.

Little Women (Gillian Armstrong, 1994, VS). Vijfde verfilming van Louisa May Alcotts semi-autobiografische klassieker (1868) over de opgroeiende zusjes March en hun moeder in New England ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog. Romantisch, ouderwets, fijnzinnig feministisch, ironisch en stijlvol. Met Winona Ryder, Susan Sarandon. België 1, 14.05-16.00u.

Groundhog Day (Harold Ramis, 1993, VS). Gewiekste zedenkomedie waarin televisieweerman Bill Murray elke ochtend wakker wordt op dezelfde tweede februari in een geestdodend provinciestadje. Veronica, 18.35-20.30u.

Runaway Bride (Garry Marshall, 1999, VS). Negen jaar later proberen regisseur Marshall en de sterren Julia Roberts en Richard Gere hun succes van Pretty Woman te evenaren. Lukt niet. Romantische komedie voert Gere op als een cynische journalist en Roberts als jongedame die op de valreep huwelijken pleegt af te blazen. Ook met Joan Cusack, Hector Elizondo. Net 5, 20.30-22.50u.

Drop Zone (John Badham, 1994, VS). Ambachtelijke actiefilm over ‘skydivers’, onder wie een deugdzame Wesley Snipes en een criminele Gary Busey. De laatste dringt via het luchtruim door tot een geheime overheidsdienst in Washington. Veronica, 20.30-22.25u.

Platoon (Oliver Stone, 1986, VS). Persoonlijke ervaringen van Stone als soldaat in Vietnam lagen ten grondslag aan kundig gemaakte, meeslepende anti-oorlogsfilm. Even kansarme als onwetende jongens maken in junglestrijd tegen onzichtbare vijand geen deel uit van een heldhaftige massa, maar worden desondanks door Stone doeltreffend geheroïseerd. Vier Oscars, waaronder die voor beste film en beste regie. Veronica, 22.25-0.40u.

Gideon’s Daughter (Stephen Poliakoff, 2005, GB). Tv-film uit 2005 met Bill Nighly als weduwnaar en pr-man Gideon Warner is een geschiedenisles, verpakt in een liefdesverhaal. Hij worstelt met zijn puberdochter Natasha (Emily Blunt) terwijl Labourpolitici in de rij staan voor zijn diensten. De enige bij wie hij kan aankloppen is Stella (Miranda Richardson), die zelf een kind verloren heeft. Het ongeluk van prinses Diana, de dood van een echtgenote, de opkomst van New Labour en holle retoriek van pr-managers, komen voorbij. BBC1, 23.20-1.05u.

The Beast in the Cellar (James Kelly, 1970, GB). Twee oude vrijsters trachten hun moordlustige broer gevangen te houden in de kelder. BBC 2, 3.00-4.25u.