Televisie Film van de dag

The Piano Year: 1992 Director: Jane Campion Holly Hunter Anna Paquin Palme d'or at the International Cannes Film Festival in 1993, ex-aequo with Bawang bieji PHOTOS12

The Piano. Met Ada (Holly Hunter) creëerde Campion een echte negentiende-eeuwse tragische heldin, die weggelopen lijkt uit een roman van Jane Austen. Uit koppigheid, maar misschien ook wel om zich als vrouw in een benepen negentiende-eeuws milieu te kunnen handhaven, heeft zij sinds haar zesde jaar geen woord meer gesproken: „Nobody knows why, least of all myself. This is not the sound of my voice, it is the sound of my mind.” Ada komt met haar dochtertje en haar piano (de stem van haar ziel) naar een modderig Nieuw-Zeeland om in het huwelijk te treden met landeigenaar Neill. De eenzame liefdesgeschiedenis die de film zo onweerstaanbaar maakt, speelt zich niet af in het echtelijke bed, maar tussen Ada en de lompe George Baines (Harvey Keitel), de ongeletterde buurman die wel bereid is naar de stem van haar ziel te luisteren.

(Jane Campion, 1993, Australië / Nieuw-Zeeland), Net 5, 23.20-1.40u.