Televisie Film van de dag

Daniel Brühl in Good Bye Lenin! scene uit Good Bye Lenin (2003, Wolfgang Becker)

Good Bye Lenin! Dé arthousehit van 2002. Het verhaal van de jonge Ossi wiens communistisch-idealistische moeder net voor de Wende in coma raakt en pas maanden later wakker wordt, raakte niet alleen een snaar in Duitsland. Toch gaf de film vooral daar aanleiding tot beschouwingen over Ostalgie, de Oost-Duitse variant van heimwee naar de oude heilstaat. Om zijn moeder de ondergang van haar droomwereld te besparen – elke vorm van opwinding kan haar te veel worden – moet Alex op zoek naar oude spullen waarop zijn moeder altijd zo dol was; augurken van het merk Spreewald, koffie uit een gouden pak. En ze wil natuurlijk ook graag het oude vertrouwde DDR-journaal zien, dat door haar zoon op vrij gemakkelijke wijze nagemaakt wordt. Vanaf 1 maart draait Das Leben der Anderen in de bioscoop, een film over de naardere kanten van het DDR-verleden.(Wolfgang Becker, 2002, Duitsland), Ned.3, 20.20-22.15u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg