Talibaan nemen stadje in

Honderden Talibaan-strijders hebben vrijdag het stadja Musa Qala in de zuidelijke provincie Helmand ingenomen. Britse troepen ontruimden hun post in Musa Qala afgelopen oktober, nadat ze er maandenlang bijna dagelijks met de Talibaan gevochten hadden. Ze trokken zich terug na een plaatselijk akkoord met stamoudsten, die toen beloofden dat zij zouden zorgen dat de Talibaan niet terugkwamen.

De overeenkomst gold als een belangrijke koerswijziging in de strategie van de Britten. Maar op de deal werd door Amerikaanse legerbevelhebbers en diplomaten destijds al zware kritiek geuit. Zij meenden dat een overeenkomst met de Talibaan zelf was gesloten, terwijl deze juist verslagen moeten worden, vinden ze.

Ooggetuigen meldden gisteren dat tussen de tweehonderd en driehonderd Talibaan de stad hebben overgenomen. Zij vernietigden het plaatselijke bestuurskantoor en namen de wapens van de politie in.

Een woordvoerder van de NAVO-stabilisatiemissie ISAF bevestigde gisteren dat „een onbekend aantal” strijders Musa Qala is binnengetrokken. Hij zei dat er momenteel geen NAVO-manschappen in de stad zijn. Onder de vredesovereenkomst van oktober is het de NAVO verboden de stad te betreden. De Britse omroep BBC meldde gisteravond dat inwoners de stad verlaten uit angst dat de NAVO op korte termijn over gaat tot luchtaanvallen op de Talibaan. (BBC, AP)