Robert Collette wordt geëerd

Feyenoord-trainer Ernst Happel, die nog maar een sigaret opsteekt, en Rinus Michels van Ajax zijn in afwachting van vragen van de pers. Foto Robert Collette Collette, Robert

Vanaf 2 februari tot en met 4 maart wordt in Kunstcentrum Artoteek in Den Haag een expositie gehouden van foto’s die de in 2004 overleden sportfotograaf Robert Collette heeft gemaakt. Op bijgaande foto Ernst Happel (trainer van Feyenoord van 1969 tot 1973) en Rinus Michels (trainer van Ajax van 1965 tot 1971) tijdens een persconferentie na afloop van Feyenoord-Ajax begin jaren zeventig. Beide trainers zijn inmiddels overleden. Collette gold als een van Nederlandse beste sportfotografen. Hij kwam in 1966 in dienst van Voetbal International. Hij werkte er dertig jaar. Samen met de andere VI-fotograaf Piet van der Klooster zette Collette in de jaren zestig en zeventig de toon in de Nederlandse sportfotografie met hoogwaardige portretten en actiebeelden, gemaakt overal ter wereld. Collette was aanwezig bij tal van nationale en internationale voetbalwedstrijden, zoals de wereldkampioenschappen voetbal van 1974 tot 1994. Collette, die veertig jaar fotograaf was, zette zich ook in voor verbetering van de werkomstandigheden waaronder hij en zijn collega’s in stadions moesten werken, want die waren vaak slecht. Naast foto’s maakte de Hagenaar, die 63 jaar oud werd, samen met cineast Jan Schaper een tv-film over de beste Nederlandse doelman aller tijden Jan van Beveren, met als titel De Laatste Man. Een selectie uit de gehavende beelden van de laatst weer opgedoken film is op de Collette-tentoonstelling te zien.