Recherche laat export xtc-pillen passeren

De Nationale Recherche heeft wegens gebrek aan menskracht niet ingegrepen bij de smokkel van honderdduizenden xtc-pillen vanuit Nederland. De afgelopen maanden werd de Nationale Recherche drie keer door collega’s uit het buitenland getipt over xtc-leveranties vanuit Maastricht naar Turkije via België en Duitsland.

Uit een gedetailleerd verslag dat in het bezit is van NRC Handelsblad blijkt dat de drugssmokkelaars gewoon hun gang konden gaan, omdat er onvoldoende personeel kon worden ingezet. Het verslag is gebaseerd op stukken over deze zaak, die de codenaam Hanerak heeft meegekregen.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie bevestigt een aantal details uit dit verslag. „Er heeft tussen eind november 2006 en medio januari 2007 inderdaad een onderzoek naar xtc-smokkel gelopen met de codenaam Hanerak”, aldus de woordvoerder.

Justitie stelt echter niet te weten dat er xtc vanuit Nederland aan criminelen in Turkije is geleverd terwijl de Nationale Recherche daarvan op de hoogte was. „Achteraf zijn wij door de Duitse autoriteiten geïnformeerd over de levering van een partij van 200.000 xtc-pillen die in Duitsland is onderschept”, aldus een woordvoerder.

Dat die informatie pas achteraf aan de Nederlandse justitie werd gemeld, is opmerkelijk, omdat de Nationale Recherche met het Hanerak-onderzoek begon naar aanleiding van informatie over de drugssmokkel uit België en Duitsland. De Nationale Recherche wil geen nadere toelichting geven op deze gang van zaken.

Het is niet de eerste keer dat de politie op de hoogte is van omvangrijke drugstransporten maar niet ingrijpt omdat er onvoldoende personeel beschikbaar is. Enkele weken geleden publiceerde dagblad de Telegraaf over een soortgelijk incident in Rotterdam, waarbij zeventig kilo cocaïne in het criminele milieu is verspreid.

Pillen: pagina 3

    • Jan Meeus