Preventieve sterilisatie slechte ouders geen optie

In NRC Handelsblad van 23 januari propageert emeritus hoogleraar Hoksbergen de preventieve sterilisatie van incapabele ouders. Hij reageert hiermee op het VVD-Kamerlid Van Miltenburg dat het kabinet voorstelde te bestuderen hoe slechte ouders gedwongen kunnen worden hun kind af te staan. Ik ben het met Hoksbergen eens dat deze ouders beter geen kind kunnen krijgen. In onze advocatenpraktijk worden we geregeld geconfronteerd met ondertoezichtstellingen van kinderen. Het is soms erbarmelijk te zien hoe ouders met hun kinderen omgaan. De discussie rondom preventieve sterilisatie wordt op ons kantoor dan ook regelmatig gevoerd. Echter, ondanks de positieve elementen van preventieve sterilisatie die er zijn, ben ik hiervan nog steeds fervent tegenstander.

Hoksbergen vraagt zich in het artikel af waarom het niet zou kunnen. Het antwoord is eenvoudig. Bij een draaideurcrimineel, die keer op keer blijk geeft niet van andermans spullen af te kunnen blijven en daarmee zijn slachtoffers veel leed berokkend, hakken we toch ook niet preventief zijn vingers af? En een serieverkrachter wordt toch ook niet preventief gecastreerd? Ik ben het eens met Hoksbergen dat we verder zouden moeten kijken dan adoptie voor incompetente ouders. Maar preventieve sterilisatie kan daarbij geen optie zijn.

    • Corine Ouwerling