‘Pitbull’ Cookie gered door contra-expertise

De Groninger hond Cookie blijft voorlopig in leven. Een contra-expertise heeft uitgewezen dat hij geen pitbullterriër is. De witte viervoeter is gisteren teruggegeven aan eigenaresse Gerry Mellema. Hiertoe heeft burgemeester Wallage van Groningen besloten. Mellema vroeg een tweede onderzoek aan, nadat een eerste, door de Algemene Inspectiedienst (AID), uitwees dat Cookie kenmerken van een pitbull bezat. Dit betekende dat het dier zou worden afgemaakt. Het houden van pitbulls is in Nederland bij wet verboden.

De tweede schouw werd uitgevoerd door de raad van beheer op kynologisch gebied in Nederland. Omdat beide beoordelingen elkaar tegenspreken en niet onomstotelijk vaststaat dat Cookie tot de pitbull-achtigen behoort, heeft Wallage besloten dat het dier geen spuitje mag krijgen. „Hij wil geen onomkeerbaar besluit nemen”, aldus een woordvoerder van de gemeente. Als het openbaar ministerie van oordeel is dat Cookie toch een „verboden hond” is, kan het OM de zaak voor de rechter brengen.

Cookie werd vorige maand op straat in beslag genomen, nadat buurtbewoners hadden geklaagd dat de viervoeter los op straat liep. Mellema vergaarde een schare sympathisanten om zich heen, die twee keer protesteerde tegen de inbeslagname van haar huisdier.