Of je eet een boterham

Vanaf gisteren is het weer Fashion Week in New York. Dit jaar worden de modeshows vergezeld door de wereldwijd gevoerde discussie over het gewicht van de modellen.

• De Council of Fashion Designers of America heeft vorige maand richtlijnen gepubliceerd die modellen moeten helpen gezonder te leven. Jongere modellen zouden overdag al kleding moeten passen, in plaats van ‘s nachts. Dan komen ze tenminste aan hun slaap. En achter de schermen zou gezonder voedsel beschikbaar moeten zijn (het nu gebruikelijke dieet van champagne en sigaretten schijnt niet goed te zijn).

• Deze week voegde Jose Rivera (wetgever van de staat New York) zich daarbij. „New York is een van de belangrijkste modesteden ter wereld en we willen de sector dus niet kapotmaken”, zegt hij. Rivera stelt een commissie voor die voorschriften over de body mass index (BMI) van de modellen moet vaststellen. (Volgens de Wereldgezondheisorganisatie is een BMI lager dan 18,5 ongezond.)

• Nu volgt ook nog gemeenteraadslid Gale Brewer. Zij wil dat de branche in New York een BMI van ten minste 18 eist van de modellen, net zoals Milaan en Madrid hebben gedaan. Brewer (die op het eerste gezicht zelf geen ongezond lage BMI heeft) wilde graag kwijt wat ze met de materie heeft. Toen ze kind was, hadden mensen om haar heen eetproblemen.

Het tijdschrift ‘New York’ vroeg modellen ook nog even naar hun mening. „I think it is discrimination. Nobody has the right to tell me how much I should weigh in order to work.” (aldus Irina Lazareanu)

Lees hier en hier trouwens een stuk van mijn collega Daan van Lent uit de papieren krant over de Nederlandse spijkerbroekmerken G-Star en Gsus, en hun hoop een plaats te vergaren in de Amerikaanse modewereld. G-Star heeft hier deze dagen ook een modeshow.

    • Freek Staps