Modieus naar de modeweek

Emma Wagenaar bekeek met fotograaf C. Barton van Flymen vooral het publiek op de Amsterdam Fashion Week

Kapper Perry Productie Fashiontalk Leven etc straatmode fashionweek
Kapper Perry Productie Fashiontalk Leven etc straatmode fashionweek Flymen, C. Barton van

Het Amsterdamse Westergasterrein was afgelopen week het decor voor de zesde editie van de Amsterdam International Fashion Week. Een evenement waar tout modeminnend Nederland een week lang bij elkaar komt voor catwalkshows van nieuwe en gevestigde Nederlandse ontwerpers, presentaties, exposities en feestjes. Maar het is bovenal kijken en bekeken worden. Voor ons dus de uitgelezen plek om de laatste modetrends te spotten. En dit keer geen bn’ers, maar de meest opvallende onopvallende gasten.

Het is al snel duidelijk: het oude fabrieksterrein krioelt van de fashionista’s in alle soorten en maten. De stijlen van de outfits zijn op deze laatste dag van deze modeweek divers: punk, meisjesachtig of klassiek, alles kan, lijkt het. Zelfs de kou weerhoudt de meesten er niet van zich in originele combinaties of sexy niemendalletjes te hullen. Maar de kleur is vooral zwart, zwart en nog eens zwart. Zwarte leggings, zwarte mini-jurkjes, zwarte hoge pumps, zwart-witte polkadots en zwarte giletjes die af en toe worden afgewisseld met een knallende basiskleur zoals rood, groen en paars.

De skinny broek is nog steeds de absolute favoriet en ook deze moet zwart zijn. En niet alleen voor de dames, als hippe man hijs je je ook in zo'n überstrakke spijkerbroek, bewijst kapper Perry (20). Hij is hier speciaal voor de show van vriend en ontwerper Miquel Mohamedjar. „De mode is eigenlijk: doe maar waar je zin in hebt. Sprokkel leuke dingen bij elkaar en houd de modebladen goed in de gaten. Mijn favoriet is de Britse ID”, geeft hij als advies.

Ook de volledig in zwart gehulde Masha (25) is hier speciaal voor de show van een bevriende ontwerper, namelijk Eva van Overbeeke van het label End. Masha: „Ik ben ook erg veel met mode bezig, maar op een heel andere manier dan Eva. Zij loopt altijd voor op alle trends, ik loop meer mee met de mainstream.”

Kathelijn (34), moderedacteur van Flair, is één van de weinigen die zwart heeft ingeruild voor bruin en camel met een vleugje Afrika. Ze is vaste gast bij de modeweek. „Mensen moeten bij zichzelf blijven, eigenlijk kan alles. Maar dit seizoen zou ik zeggen: houd het eenvoudig en combineer met knalaccessoires.” Iets dat assistent-inkoopster Monique (25) en Vanilia-medewerkster Suzanne (21) helemaal hebben begrepen. „De shows zijn echt geweldig! Ik vind mode erg belangrijk, dus houd ik de bladen in de gaten en vind alles eromheen erg interessant”, zegt Monique enthousiast. Suzanne vindt mode net zo leuk, maar ze zou zichzelf geen fashionvictim noemen. „Dat klinkt zo lijdend. Ik ben modieus, maar ik draag vooral wat ik leuk vind en dat zijn met name rokjes en veel tweedehands.”

De in opvallend beprinte jas gehulde Florencia (22) vindt zichzelf daarentegen wel een beetje een fashionvictim. „Ik denk dat ik wel zo ongeveer zestig à zeventig paar schoenen heb”, zegt ze schuldbewust. „Ik ben een halve fashionvictim”, geeft ook fotograaf Michael (22) toe. „Ik houd erg van kleding en uiterlijke verzorging, maar ik loop niet dag in dag uit in de PC”, verwijst hij naar de Amsterdamse P.C. Hooftstraat. Hij heeft zich gekleed volgens de dandytrend. Michael: „Dat klassieke met moderne accenten past gewoon heel goed bij mij.”

Ook Suzanne (32) gaat voor een klassieke look met veel zwart en een soepelvallend grijsblauw jurkje. Ze opent over twee weken haar eigen winkel en komt hier inspiratie opdoen. „Doordeweeks ben ik dus gehuld in een klusjespak, maar voor nu even lekker iets modieus.”