‘Miami kookt in haat’

Cubanen in Miami zijn te vroeg geweest met hun plannen voor een feest na het mogelijk spoedig overlijden van Fidel Castro. Dat althans schreef gisteren het communistische partijorgaan van Cuba, de Granma. De deze week vrijgegeven tv-beelden van de zieke Cubaanse leider „verpesten het feestje dat ze in Miami voorbereidden en zal hen hebben doen koken in hun eigen haat”.

De krant reageert hiermee op de installatie van een feestcomité door de gemeenteraad van Miami. Dat denkt eraan het footballstadion Orange Bowl open te stellen zodra Fidels dood bekend is. Het comité sprak al over artiesten die komen optreden en over speciale T-shirts. In de stad wonen honderdduizenden Cubaanse ballingen.

Burgemeester Díaz reageerde gisteren in een ingezonden brief op de plannen. Hij distantieerde zich ervan en zei dat hem nooit advies is gevraagd en hij een feest niet steunt. „Op de dag dat Castro sterft, zullen mijn gedachten en gebeden zijn bij de familieleden van de geëxecuteerden, van zij die stierven tijdens de oversteek naar de vrijheid, en bij de honderden politieke gevangenen.”

Overigens zijn er ook Cubanen in Miami die zeggen hun feestje straks liever te vieren op Calle Ocho, de bekende Cubaanse uitgaansstraat in de stad.