Meer les op school?

Als ik aan de middelbare school denk, bekruipt me een beklemmend gevoel. Steunend en kreunend sleepte ik mijn schoolboeken van lokaal naar lokaal, terwijl ik reikhalzend uitkeek naar het moment dat ik mijn fiets van het slot zou halen en ik m`n vrijheid weer terug kreeg. De vijftig minuten die ik zo nu en dan buitmaakte door een uitvallend lesuur, voelden als de grootste jackpot die de Staatsloterij ooit zou uitkeren. En nu ik eenmaal student ben, zou ik nog steeds een moord doen voor een beetje meer tijd om mijn teennagels te lakken of taarten te leren bakken. Nee, meer les, dat heb ik nòòit gewild.

Groot was mijn verbazing dan ook toen alle kranten afgelopen vrijdag ineens kopten met: `Roep om meer les!` Het Landelijk Komitee Scholieren, de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs en de Landelijke Studenten Vakbond hebben namelijk een brief geschreven naar staatssecretaris Bruno Bruins van Onderwijs waarin ze zich beklagen over het tekort aan klassikale lessen. `Alle scholieren en studenten zijn het zat, zij willen meer begeleiding van hun docenten. Of ze nu op de havo zitten, een opleiding tot automonteur volgen of de pabo doen, iedereen wil meer les.`

Iedereen? Nog nooit in mijn achttien en een half jaar durende leven heb ik iemand horen klagen over een tekort aan les, en nu wil ineens ie-der-een meer les? Heb ik soms altijd de verkeerde scholen gekozen? Bestaan er hemelse oorden waarin alle leerlingen euforisch rondhuppelen en de droge kost van de aardrijkskundeleraar gewillig opzuigen? Door het feit dat ik geen enkele andere lesuur minnende scholier ken, lijkt dit me statistisch gezien onmogelijk. Ik weet dat het pas januari is, maar toch wil ik dit statement graag nu al uitroepen tot meest onzinnige van het jaar.

    • Nathalie Wouters