Mark Stewart + Maffia: Learning To Cope With Cowardice

Mark Stewart + Maffia: Learning To Cope With Cowardice (On-U Sound, distr. EMI) *****
Mark Stewart + Maffia: Learning To Cope With Cowardice (On-U Sound, distr. EMI) *****

Mark Stewart + Maffia: Learning To Cope With Cowardice(On-U Sound, distr. EMI)

Hoe een bijzonder radicale plaat, politiek en muzikaal, na bijna een kwart eeuw nog even fris en onthutsend klinkt. Mark Stewart had met The Pop Group al popgeschiedenis geschreven, knap opgerakeld door de recente punkfunk-revival, toen hij de handen ineen sloeg met de Britse dubproducer Adrian Sherwood (woensdag op eigen kracht in Paradiso), die zelf toegeeft dat de radicale Mark het beste in hem losmaakt.

Op Stewarts solo-debuut uit ’83 kreeg zijn politiek geïnspireerde paranoia al rake verklankingen, in ongehoord heftige dub-settingen. Naargeestig vervormde bassen doen frontale aanvallen op de speakers, ritmes muteren van reggae naar extreme funkvarianten, echo’s vliegen het stereobeeld in en uit en Stewarts verontrustend snerende stem snijdt dwars door alles heen. Zijn strijdbare boodschap lijkt nog altijd relevant, maar krijgt het best gestalte in uitgerekend de enige ‘cover’: de aloude hymne ‘Jerusalem’ van dichter/visionair William Blake.

JACOB HAAGSMA

    • Jacob Haagsma